Durszlak.pl

poniedziałek, 30 czerwca 2014

Pierogi z jagodami


Pierogi nadziewane  
czarnymi jagodami
lub borówkami.


 

Czas:Przygotowanie i lepienie 30-40 min; gotowanie 5 min.


Składniki:
  • 2 szklanki mąki pszennej (+ 1/2 szklanki do podsypywania przy wyrabianiu)
  • 3/4 szklanki bardzo ciepłej wody
  • sól
  • 1 łyżka oleju
  • 1 szklanka czarnych jagód lub borówek amerykańskich
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej lub zwykłej i 1 łyżka cukru do obsypania owoców 

Dodatki: jogurt naturalny, grecki lub śmietana

Przygotowanie:
  1. Ciasto pierogowe. Wsyp mąkę do miski, wlej 1 łyżkę oleju ciepłą wodę i szczyptę soli. Wyrabiaj ciasto podsypując mąką jeśli się będzie lepić do ręki, aż będzie gładkie i elastyczne. Podziel ciasto na dwie części i rozwałkuj na cienkie placki.
  2. Owoce umyj, osusz i obsyp mąką i cukrem.
  3.  Pokrój ciasto na kwadraty lub prostokąty, nakładaj po łyżeczce owoców, złóż na pół i zlepiaj brzegi. ( zdjęcia z lepienia pierogów są w tutaj )
  4.  Zagotuj 4 l osolonej 1/2 łyżeczki soli wody . Wrzucaj pierogi do wrzątku i gotuj 4 do 5 min.



Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

OK