Pierogi nadziewane
czarnymi jagodami
lub borówkami.
Czas:Przygotowanie i lepienie 30-40 min; gotowanie 5 min.
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej (+ 1/2 szklanki do podsypywania przy wyrabianiu)
- 3/4 szklanki bardzo ciepłej wody
- sól
- 1 łyżka oleju
- 1 szklanka czarnych jagód lub borówek amerykańskich
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej lub zwykłej i 1 łyżka cukru do obsypania owoców
Dodatki: jogurt naturalny, grecki lub śmietana
Przygotowanie:
- Ciasto pierogowe. Wsyp mąkę do miski, wlej 1 łyżkę oleju ciepłą wodę i szczyptę soli. Wyrabiaj ciasto podsypując mąką jeśli się będzie lepić do ręki, aż będzie gładkie i elastyczne. Podziel ciasto na dwie części i rozwałkuj na cienkie placki.
- Owoce umyj, osusz i obsyp mąką i cukrem.
- Pokrój ciasto na kwadraty lub prostokąty, nakładaj po łyżeczce owoców, złóż na pół i zlepiaj brzegi. ( zdjęcia z lepienia pierogów są w tutaj )
- Zagotuj 4 l osolonej 1/2 łyżeczki soli wody . Wrzucaj pierogi do wrzątku i gotuj 4 do 5 min.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz
OK