Durszlak.pl

piątek, 4 marca 2016

Ciasto czekoladowe z buraczkami

Kakao 
słodkie buraczki
masełko
migdały
na zimowy wieczór




Czas: przygotowanie 30 min, pieczenie 70 min

Składniki:
na małą blaszkę (21x11,5 cm)
  • 140 g mąki pszennej (ok 1 szklanka)
  • 3 małe ugotowane buraki ćwikłowe (ok 200 g)
  • 100 g roztopionego i ostudzonego masła ( lub oleju rzepakowego)
  • 2 jajka duże
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 50 g kakao (4 czubate duże łyżki)
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy 
  • 1/3 łyżeczki soli
  • na polewę :40 g czekolady Lindt z solą, 2 łyżki mleka, 
  • płatki migdałowe lub wiórki kokosowe do posypania


Przygotowanie:
  1. Piekarnik rozgrzej do 175*C
  2. Buraki pokrój na kawałki . Zmiksuj z masłem.
  3. Jajka ubij mikserem z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę.
  4. Porcjami wsypuj, cały czas miksując mąkę, sól, proszek do pieczenia i kakao.
  5. Na końcu domieszaj masę z buraków.
  6. Przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem.
  7. Piecz ok 70 min w temperaturze 175*C. Ciasto w środku powinno być wilgotne.
  8. Upieczone ciasto studź w formie 20 min, potem ostrożnie wyjmij.
  9. Roztop czekoladę w mleku, rozsmaruj na cieście i posyp płatkami migdałowymi.





1 komentarz :

OK