Kakao
słodkie buraczki
masełko
migdały
na zimowy wieczór
Czas: przygotowanie 30 min, pieczenie 70 min
Składniki:
na małą blaszkę (21x11,5 cm)
- 140 g mąki pszennej (ok 1 szklanka)
- 3 małe ugotowane buraki ćwikłowe (ok 200 g)
- 100 g roztopionego i ostudzonego masła ( lub oleju rzepakowego)
- 2 jajka duże
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 50 g kakao (4 czubate duże łyżki)
- 3/4 szklanki cukru
- 1 cukier waniliowy
- 1/3 łyżeczki soli
- na polewę :40 g czekolady Lindt z solą, 2 łyżki mleka,
- płatki migdałowe lub wiórki kokosowe do posypania
Przygotowanie:
- Piekarnik rozgrzej do 175*C
- Buraki pokrój na kawałki . Zmiksuj z masłem.
- Jajka ubij mikserem z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę.
- Porcjami wsypuj, cały czas miksując mąkę, sól, proszek do pieczenia i kakao.
- Na końcu domieszaj masę z buraków.
- Przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem.
- Piecz ok 70 min w temperaturze 175*C. Ciasto w środku powinno być wilgotne.
- Upieczone ciasto studź w formie 20 min, potem ostrożnie wyjmij.
- Roztop czekoladę w mleku, rozsmaruj na cieście i posyp płatkami migdałowymi.
Bardzo kuszące;)
OdpowiedzUsuń