Duży gar
zupy
z podsmażonych
z podsmażonych
i zmiksowanych
pomidorów
dyni
i jogurtu greckiego.
Czas: przygotowanie 15 min; gotowanie 30 min.
Składniki:
- 8 pomidorów ( 2 razy więcej niż dyni)
- kawałek dyni (głęboki talerz do zupy dyni obranej i pokrojonej w kostkę)
- 1 i 1/2 szklanki bulionu lub wody
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 łyżeczki suszonej papryki ostrej lub 1 łyżeczka pokrojonej świeżej
- przyprawy: 1/2 łyżeczki suszonej papryki słodkiej, 1/2 łyżeczki oregano, 1/4 łyżeczki kurkumy, czarny pieprz, 1/2 łyżeczki suszonych pomidorów (można pominąć)
- ok 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki jogurtu greckiego lub śmietany
- 3 łyżki oliwy
Przygotowanie:
- Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Czosnek obrać i drobno posiekać. Cebulę podsmażać na oliwie przez 3 min. Po tym czasie dodać posiekany czosnek i przesmażyć przez 1/2 min.
- Dodać 1/2 łyżeczki papryki słodkiej szybko przemieszać i wsypać pokrojoną dynię i suszone pomidory ( jeśli masz). Dusić dynię pod przykryciem na małym ogniu aby się nie przypaliła przez 10 min od czasu do czasu mieszając ( kuchenka indukcyjna na 3).
- Pomidory razem ze skórką pokrój w małe kawałki i po 10 min dodaj do dyni. Wlej 1 i 1/ 2wody lub bulionu, oregano, sól ( jeśli używasz wody to 1 łyżeczkę, jeśli bulion to ok 1/3 łyżeczki), szczyptę kurkumy. Gotuj 10 min.
- Po tym czasie zmiksuj na puree. Posmakuj , dodaj czarny pieprz i dopraw solą.
- W kubku rozmieszaj 2 łyżki jogurtu lub śmietany dodając po łyżce gorącej zupy. Mieszaninę wlej do zupy. Posyp natka lub rukola.
ta konsystencja i smak dyni... mmm! :)
OdpowiedzUsuńWspaniała zupa! Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Warzywa psiankowate 2014 :)
OdpowiedzUsuń