Durszlak.pl

piątek, 13 czerwca 2014

Pomidory faszerowane

Pomidory nadziewane
cebulką z boczkiem
bułką tartą i parmezanem




Czas: przygotowanie 30 min; gotowanie 25 min.


Składniki:
  • 4 duże pomidory o średnicy ok.9 cm.( po 1 na osobę)
  • 1 mała cebula
  • 10 dkg boczku wędzonego
  • 1 ząbek czosnku
  • 2/3 szklanki bułki tartej ( lub np. pokruszonego tosta)
  • 3 łyżki sera typu parmezan ( ja dałam Grana Padano ale może być zwykły żółty ser)
  • 4 plasterki żółtego sera
  • przyprawy: 1 łyżeczka tymianku suszonego, 1 łyżeczka papryki słodkiej suszonej, 1/3 łyżeczki papryki ostrej suszonej
  • ok. 1 łyżeczki soli
  • pieprz czarny 
Dodatki: sałatka z rukoli i fety polana 1 łyżką octu balsamicznego i 1 łyżką oliwy z oliwek.


Przygotowanie:
  1.  Pomidory. Zetnij górną część pomidora od strony ogonka. Usuń ok 2 łyżek miąższu z górnej części dojrzałych pomidorów. Nie trzeba wydrążać wszystkiego.Usunięte części pomidorów zachować. Delikatnie posolić i posypać czarnym pieprzem wnętrza pomidora. Ułożyć pomidory w misce wycięciem w dół , żeby wyciekł nadmiar soku. W tym czasie zrobić farsz.
  2. Farsz. Boczek pokroić w małą kostkę. Cebulę i czosnek obrać i pokroić w drobną kostkę. Podsmażyć boczek na 2 łyżkach oleju. Wysmażać boczek przez ok. 7 min. i wtedy dodać cebulę i smażyć jeszcze ok. 6 min. aż będzie lekko zrumieniona (nie spalona bo będzie gorzka). Dodać 1  posiekany  ząbek czosnku, 1 łyżeczka tymianku suszonego, 1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku , 1/3 łyżeczki papryki ostrej , wymieszać, smażyć jeszcze 1/2 minuty i wyłączyć ogień.
  3. Dodać do farszu 2/3 szklanki bułki tartej, pokrojone wydrążone środki pomidorów, 3 łyżki sera parmezan i wymieszać. Posmakować farsz. 
  4. Napełnić farszem pomidory.Rozgrzać 2 łyżki oleju i podsmażyć pomidory od góry od strony farszu przez ok 2 min., odwrócić podsmażyć 2 min. i dodać 8 łyżek wody. Przykryć, zmniejszyć ogień i dusić przez 25 min. 5 min przed końcem duszenia  położyć na każdy pomidor plasterek żółtego sera. 
  5. Podawać z sałatką z rukoli i fety.
  6. Pomidory można zapiec w piekarniku w temperaturze 190*C , przykryć plasterkiem boczku.




1 komentarz :

OK