Durszlak.pl

czwartek, 19 czerwca 2014

Ciasto czekoladowe z owocami.

Ciasto czekoladowe 
z kremem z mascarpone
truskawkami 
i borówkami




Czas:Przygotowanie 20 min; pieczenie 35 min; studzenie 2 godz


Składniki:
  • 100 g cukru (1/2 szklanki)
  • 125 g masła
  • 300 g gorzkiej czekolady (np.deserowa 50 % kakao)
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 6 dużych jajek (L)
  • 2 łyżki kakao gorzkiego (bez cukru )
  • szczypta soli
  • Forma 36 cm średnicy
Składniki na krem:
  • świeże owoce: małe truskawki ok.20 sztuk ,borówki ok 100g ( mogą być jeszcze maliny)
  •  200 g zimnej śmietanki 30% do ubijania ( słodka w kartoniku)
  • 150 g serka mascarpone, zimnego
  • 3 łyżki cukru pudru


Przygotowanie:
ciasto czekoladowe
  1.  Piekarnik nagrzać do 175 *C. Dno formy wyłożyć kołem wyciętym z papieru do pieczenia, brzegi posmarować masłem.
  2.  Ciasto czekoladowe. Do miski włożyć masło, olej i czekoladę połamaną na kostki. Wszystko rozpuścić w mikrofalówce i  wymieszać do uzyskania gładkiej masy. Jeśli rozpuszczasz w garnku na kuchence to cały czas mieszaj. Nie gotuj bo będzie za gorąca.
  3. Do miski w której będziesz ubijał wbij 2 całe jajka i 4 żółtka ( z białek ubijesz pianę), 2 łyżki kakao, szczyptę soli i wymieszaj. Wlej do jajek masę czekoladową i wymieszaj mieszadłem miksera lub trzepaczką. Z białek ubij pianę. Dodaj cukier i jeszcze chwilę ubijaj. Piana ma być sztywna.Pianę dodaj w trzech partiach do masy czekoladowej i mieszaj delikatnie aż się połączą. Masę wylej do formy. Wstaw do nagrzanego piekarnika na 35 min.
  4. Po upieczeniu ciasto ostudź całkowicie.Jeśli ciasto się zapadnie to nie szkodzi bo będzie więcej miejsca na krem i owoce.
  5. Gdy ciasto stygnie zrób krem i umyj owoce. Składniki na krem :mascarpone, śmietanka i cukier puder wlej do naczynia do ubijania. Ubij mikserem na sztywną masę ( ok 3 min.)
  6. Owoce osusz i oberwij listki.
  7. Na zimnym spodzie czekoladowym rozsmaruj krem, ułóż koncentrycznie truskawki ,a pomiędzy wysyp borówki. Całość posyp cukrem pudrem.



5 komentarzy :

  1. Odpowiedzi
    1. dzięki za komentarz jest bardzo czekoladowe i trzeba to będzie jutro wyskakać na aerobiku

      Usuń
  2. dzięki! Zajrzałam na twoje blogi , fajne zdjęcia, kolorowo tak jak lubię. Będę zaglądać częściej.

    OdpowiedzUsuń

OK