Pierś z indyka w sosie
z porto
i suszonych śliwek
z młodą marchewką
Czas:przygotowanie 15 min; gotowanie 45 min.
Składniki:
- 1 kg. piersi z indyka ( lub 3 polędwiczki z indyka)
- 10 suszonych śliwek
- 1 szklanka porto
- 4 duże młode marchewki
- 1 cebula duża biała
- 1 i 1/2 łyżeczki soli
- 1 płaska łyżka majeranku
- 1 łyżeczka pieprzu czarnego świeżo mielonego
- olej do smażenia
Dodatki: młode ziemniaki, surówka z młodej kapusty.
Przygotowanie:
- Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Marchewki umyj, obierz i pokrój na plasterki ( najlepiej na tarce aby były cienkie). Śliwki suszone zalej szklanką porto.
- Pierś indyka obsyp 1 łyżeczką soli 1/2 łyżeczki pieprzu ( 4 przekręcenia młynkiem do pieprzu).
- Rozgrzej 2 łyżki oleju i podsmaż cebulę przez ok 2 min.( ma być tylko zeszklona nie przypalona), następnie dodaj plasterki marchewki i smaż wszystko mieszając jeszcze ok. 5 min. Przełóż na talerz.
- Obsmaż pierś z indyka. Rozgrzej 2 łyżki oleju włóż pierś smaż po 5 min z każdej strony na średnim ogniu. Dodaj porto ze śliwkami do podsmażonego mięsa. Duś z uchyloną pokrywką na małym ogniu ok 20 min. lub aż alkohol odparuje, pilnuj aby się nie przypaliło. Po tym czasie dodaj cebulę z marchewką, posyp 1 łyżką majeranku, przykryj i duś na małym ogniu jeszcze 20 min. Jeśli w trakcie gotowania widzisz że będzie za mało sosu to dolej 1/2 szklanki wody.
- Po tym czasie sprawdź czy mięso jest miękkie i posmakuj czy wystarczająco słone. Jeśli mięso jest jeszcze twarde do duś jeszcze ok 15 min i dosól do smaku.
- Jak jest gotowe to zgaś ogień,pokrój na plastry posyp świeżo mielonym pieprzem ( 3 przekręcenia młynkiem) i pozostaw pod przykryciem ok. 1/2 godziny aby smaki się połączyły.
- Podawaj z młodymi ziemniakami i surówką z młodej kapusty.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz
OK