Krem pomidorowy
z bazylią
na sposób włoski
bez mięsa
na sposób włoski
bez mięsa
Czas: przygotowanie 10 min; gotowanie 20 min
Składniki:
- 1 kg pomidorów (mogą być miękkie i małe takie są tańsze)
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 ostra papryczka chili (lub 1/2 łyżeczki ostrej w proszku)
- 2 łyżki oleju do smażenia
- 1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku
- przyprawy: po 1/2 łyżeczki tymianku, bazylii i oregano ( lub zioła prowansalskie 1i 1/2 łyżeczki),
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego
- 1 szklanka wody
- mikser
Przygotowanie:
- Cebulę obierz i pokrój w drobna kostkę. Pomidory umyj i pokrój razem ze skórką. Jeśli nie masz miksera to obierz pomidory ze skóry (ale wtedy lepiej kup duże egzemplarze) w ten sposób: zalej pomidory wrzątkiem na 2 min. potem ochłodź zimną wodą i obierz i rozgnieć widelcem.Ostrą papryczkę pokrój w plasterki ( jeśli masz suszoną w proszku to nie dajesz teraz bo się przypali). Czosnek obierz i drobno posiekaj.
- Cebulę podsmaż na 2 łyżkach oliwy na złoty kolor w garnku w którym będziesz gotować.Smaż przez 3 - 4 min. razem z ostrą papryczką ale tak żeby nie przypalić. Po 4 min. dodaj posiekany czosnek, smaż jeszcze 1/2 min ( przypalony czosnek jest gorzki). Dosyp 1 łyżeczkę papryki słodkiej w proszku ( w tym miejscu dajesz też ostrą jeśli używasz takiej w proszku), przemieszaj i zaraz wsyp pomidory. Dodaj szklankę wody, zioła prowansalskie lub oregano, bazylię i tymianek.Gotuj pod przykryciem 15 min.
- Zmiksuj wszystkie składniki. Posmakuj. Jeśli jest nijaka to dodaj soli i soku z cytryny.
wygląda bardzo smacznie:) taka zupa z świeżych pomidorów musi być smaczna:)
OdpowiedzUsuń