Durszlak.pl

poniedziałek, 14 kwietnia 2014

Pierogi ze szpinakiemi i łososiem.

Pierogi z nadzieniem ze szpinaku,  
wędzonego łososia 
i ricotty.




Czas:Przygotowanie i lepienie 30-40 min; gotowanie 5 min.

Składniki:
  • 3 garście szpinaku świeżego (lub mrożony)
  • 100 g wędzonego łososia
  • 80 g sera ricotta ( lub almette)
  • 1 mała cebula biała
  • 1 ząbek czosnku
  • sól do smaku ( bo łosoś jest słony)
  • 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego
  • 1/2 łyżeczki papryki w proszku ostrej 

 Składniki na ciasto pierogowe:
  • 2 szklanki mąki pszennej (+ 1/2 szklanki do podsypywania przy wyrabianiu)
  • 3/4 szklanki bardzo ciepłej wody
  • sól
  • 1 łyżka oleju
Dodatki:do polania pierogów boczek, 1/2 cebuli, 1/2 pęczka koperku. 
Przygotowanie: 
  1. Najpierw przygotuj nadzienie (żeby zdążyło trochę przestygnąć). Cebulę i czosnek pokrój w drobną kostkę. Szpinak umyj, włóż na patelnię ,podgrzej aż zwiędnie i odcedź wodę (jeśli używasz mrożonego rozmroź i odciśnij). Szpinak pokrój.
  2.  Cebulę zeszklij na patelni przez ok. 4 min, dodaj czosnek,podsmażaj jeszcze 1/2 min. Dodaj pokrojony i odciśnięty szpinak, 1/2 łyżeczki papryki w proszku i wymieszaj smażąc 1/2 min.Dodaj pieprz czarny,szczyptę soli.
  3. Włóż szpinak do miski, dodaj ricottę lub almette, pokrojonego drobno łososia i wymieszaj (jeśli nie masz łososia to dosól do smaku) .



  4.  Ciasto pierogowe. Wsyp mąkę do miski, wlej 1 łyżkę oleju ciepłą wodę i szczyptę soli. Wyrabiaj ciasto podsypując mąką jak się będzie lepić do ręki aż będzie gładkie i elastyczne. Rozwałkuj na cienki placek.
  5. Pokrój ciasto na kwadraty lub prostokąty, nakładaj po łyżeczce farszu, złóż na pół i zlepiaj brzegi. Na zdjęciu są pierogi z twarogiem ale wszystkie  robi się tak samo
  6. Zagotuj 4 l osolonej 1/2 łyżeczki soli wody . Wrzucaj pierogi do wrzątku i gotuj ok.4 min.
  7. Pierogi można polać cebulką z boczkiem podsmażoną na maśle i posypać koperkiem.













 


Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

OK