Pierogi z nadzieniem ze szpinaku,
wędzonego łososia
i ricotty.
Czas:Przygotowanie i lepienie 30-40 min; gotowanie 5 min.
Składniki:
- 3 garście szpinaku świeżego (lub mrożony)
- 100 g wędzonego łososia
- 80 g sera ricotta ( lub almette)
- 1 mała cebula biała
- 1 ząbek czosnku
- sól do smaku ( bo łosoś jest słony)
- 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego
- 1/2 łyżeczki papryki w proszku ostrej
- 2 szklanki mąki pszennej (+ 1/2 szklanki do podsypywania przy wyrabianiu)
- 3/4 szklanki bardzo ciepłej wody
- sól
- 1 łyżka oleju
Przygotowanie:
- Najpierw przygotuj nadzienie (żeby zdążyło trochę przestygnąć). Cebulę i czosnek pokrój w drobną kostkę. Szpinak umyj, włóż na patelnię ,podgrzej aż zwiędnie i odcedź wodę (jeśli używasz mrożonego rozmroź i odciśnij). Szpinak pokrój.
- Cebulę zeszklij na patelni przez ok. 4 min, dodaj czosnek,podsmażaj jeszcze 1/2 min. Dodaj pokrojony i odciśnięty szpinak, 1/2 łyżeczki papryki w proszku i wymieszaj smażąc 1/2 min.Dodaj pieprz czarny,szczyptę soli.
- Włóż szpinak do miski, dodaj ricottę lub almette, pokrojonego drobno łososia i wymieszaj (jeśli nie masz łososia to dosól do smaku) .
- Ciasto pierogowe. Wsyp mąkę do miski, wlej 1 łyżkę oleju ciepłą wodę i szczyptę soli. Wyrabiaj ciasto podsypując mąką jak się będzie lepić do ręki aż będzie gładkie i elastyczne. Rozwałkuj na cienki placek.
- Pokrój ciasto na kwadraty lub prostokąty, nakładaj po łyżeczce farszu, złóż na pół i zlepiaj brzegi. Na zdjęciu są pierogi z twarogiem ale wszystkie robi się tak samo
- Zagotuj 4 l osolonej 1/2 łyżeczki soli wody . Wrzucaj pierogi do wrzątku i gotuj ok.4 min.
- Pierogi można polać cebulką z boczkiem podsmażoną na maśle i posypać koperkiem.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz
OK