Tarta z truskawkami
lub malinami
i kremem jogurtowo waniliowym
Czas:przygotowanie 40 min; pieczenie 45 min.
Składniki:
- 250 g mąki pszennej
- 150 g masła schłodzonego
- 3 łyżki cukru
- szczypta soli
- 200 g jogurtu greckiego
- 100 g serka mascarpone (można zastąpić jogurtem greckim)
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 cukier waniliowy
- 2 jajka
- owoce: truskawki do dużej tarty ok 1/2 kg; ok 120 g malin ( 1 szklanka) + 2 łyżki cukru do posypania owoców. (jak masz czas to 1 galaretka do polania owoców aby były zabezpieczone przed wysychaniem)
Przygotowanie:
- Ciasto. Formy na tartę wysmarować cienko masłem ( ja mam ceramiczne i ich nie smarowałam bo ciasto jest tłuste). Do miski wsypać mąkę, cukier szczyptę soli i wymieszać. Dodać pokrojone nożem masło i rozgniatać końcami palców aż powstaną grudki, wtedy dodać jajko, które wszystko sklei. Zagniatać krótko żeby masło nie rozpuściło się zbyt mocno od ciepłych rąk. Zrobić kulę rozpłaszczyć ją i włożyć do lodówki na 30 do 60 min.
- W czasie gdy ciasto się chłodzi przygotować owoce. Umyć, osuszyć i oprószyć 2 łyżkami cukru.
- Jeśli masz czas i galaretkę to można owoce pokryć cienką warstwą galaretki brzoskwiniowej lub truskawkowej w ten sposób. Rozpuść torebkę galaretki wg przepisu ale daj 1/2 wody (250 ml ; w przepisie przeważnie jest 500ml). Ostudź tak żeby była letnia. Polej owoce tak aby każdy
owoce oblane galaretką - Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Rozwałkować ciasto dopasowując do formy jakie masz.Ja Ciasto rozwałkowałam na stolnicy wykorzystując 2/3 ilości ciasta i wypełniłam większą formę. 1/3 rozwałkowałam na dwie małe tarty. Ciasto ma mieć grubość około 1/2 cm. Możemy je rozwałkować podsypując mąką. Ciastem wykładamy dno i boki formy.
- Ciasta okryć folią aluminiową lub papierem do pieczenia i czymś obciążyć, użyłam szklanych misek (aby ciasto nie podnosiło się podczas pieczenia). Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 15 minut, następnie usunąć folię wraz z obciążeniem i piec przez około 13 minut na lekko złoty kolor.
- Gdy ciasto się piecze zrobić krem. Wszystkie składniki na krem wlać do blendera i zmiksować .
- Gdy spody są upieczone (15 + 13 min) wylać na nie krem. Wstawić do piekarnika na15 minut.
- Wyjąć z piekarnika i na ciepły krem wyłożyć owoce lekko je wgniatając.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz
OK