Naleśniki
z twarożkiem
świeżymi truskawkami, bananem
polane konfiturą truskawkową
Czas:przygotowanie ciasta 35 minut razem z czasem oczekiwania; smażenie 10 min; konfitura 40 min. z poprzedniego posta (przepis na konfiturę )
Składniki:
- 1 szklanka mąki
- 1 szklanka mleka
- 2 jajka
- szczypta soli
- olej do smażenia
- 1/2 szklanki wody
- 200 g twarogu chudego
- jogurt naturalny ( ok 300 g)
- ok. 12 truskawek
- 1 banan
- 4 łyżki konfitury (z tego przepisu lub kupionej w sklepie)
Przygotowanie:
- Mąkę, jajka, mleko i szczyptę soli i połowę wody zmiksować na jednolitą masę. Sprawdzamy konsystencję ciasta, musi mieć konsystencję gęstej ale lejącej się się śmietany. Jeżeli jest za gęste to dodajemy wodę. Odstawić na 30 minut aby ciasto odpoczęło.
- W czasie gdy ciasto odpoczywa zrób twarożek. Rozgnieć 200 g twarogu i wymieszaj z 4 łyżkami jogurtu.Umyj truskawki i pokrój na ćwiartki. Banana pokrój na plasterki.
- Po tym czasie sprawdzamy jeszcze raz konsystencję ciasta, musi mieć konsystencję gęstej, lejącej się się śmietany. Jeżeli jest za gęste to dodajemy po 1 łyżce wody.
- Smażymy z obu stron na teflonowej patelni (moja ma 22 cm średnicy). Jeden naleśnik to 1 mała chochla do zupy (w mojej mieści się 1/2 szklanki ciasta).
- Na każdy naleśnik nałóż 2 łyżki twarogu, kilka kawałków truskawek, parę plasterków banana. Złóż na pół i jeszcze raz na pół tak aby powstał trójkąt.
- Udekoruj 2 łyżkami jogurtu i konfiturą truskawkową.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz
OK