Durszlak.pl

środa, 25 czerwca 2014

Babeczki cytrynowe z rabarbarem

Babeczki cytrynowo waniliowe
z rabarbarem.
Mogą być z czereśniami
lub borówkami 
lub innymi owocami sezonowymi.
Babeczki mogą być też babką jeśli całe ciasto wlejemy do jednej dużej formy.
" Szukaj nowych dróg śmiałości i wykonuj prace kuchenne ręcznie".*

* cytat z książki Kuchnia prababci, Margaret Yardley Potter

Czas: przygotowanie 30 min; pieczenie 45 min.


Składniki:
  • 4 jajka ogrzane w temperaturze pokojowej
  • 200 g masła
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1/2 łyżeczki startej skórki z cytryny
  • 3/4 szklanki cukru 
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli do smaku 
  • 4 łodygi rabarbaru
  • 1 łyżeczka masła do wysmarowania formy lub papier do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru pudru do posypania po upieczeniu
Forma na muffiny czyli babeczki lub 1 blaszka do pieczenia np.30 cm x 12 cm.


 Przygotowanie:
  1.  Piekarnik nagrzać do temperatury 175*C.
  2. Jajka wyjąć wcześniej z lodówki i ogrzać w temperaturze pokojowej. Formę na babkę lub na muffiny posmarować 1 łyżeczką masła. 
  3.  Rabarbar umyj, obierz i pokrój na 1 cm kawałki. Obsyp 1 łyżeczką maki ziemniaczanej przed samym wsypaniem do ciasta ( pkt 6).
  4. Cytrynę umyj sparz wrzątkiem i zetrzyj skórkę (bardzo cienko tylko to żółtą część , białą część już nie bo będzie gorzka babka). 
  5. Masło roztopić, dodać sok i skórkę z cytryny i szczyptę soli, przestudzić (ma być ciepłe,letnie).
  6. Do miski wbić jajka, dodać cukier, cukier waniliowy i ubijać ok 10 min na jasna masę.
  7. Do ubitych jajek dodać mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Zmiksować na niskich obrotach do połączenia ciasta w jednolitą masę.Do ciasta wlać roztopione masło z sokami owocowymi i zmiksować na jednolitą masę ( będzie miało konsystencję podobną do budyniu). Dodać pokrojone owoce posypane mąką ziemniaczaną i wymieszać. Masę wlać do formy ( ma wypełnić formę nie więcej niż do 3/4 jej wysokości) i wstawić do piekarnika. Piec 45 min. w temperaturze 175 *C ( do suchego patyczka).
  8.  Po upieczeniu wyjąć z formy i wystudzić. Posypać cukrem pudrem.





Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

OK