Babeczki cytrynowo waniliowe
z rabarbarem.
Mogą być z czereśniami
lub borówkami
lub innymi owocami sezonowymi.
Babeczki mogą być też babką jeśli całe ciasto wlejemy do jednej dużej formy.
" Szukaj nowych dróg śmiałości i wykonuj prace kuchenne ręcznie".*
Czas: przygotowanie 30 min; pieczenie 45 min.
Składniki:
- 4 jajka ogrzane w temperaturze pokojowej
- 200 g masła
- sok z 1/2 cytryny
- 1/2 łyżeczki startej skórki z cytryny
- 3/4 szklanki cukru
- 1 cukier waniliowy
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli do smaku
- 4 łodygi rabarbaru
- 1 łyżeczka masła do wysmarowania formy lub papier do pieczenia
- 1 łyżeczka cukru pudru do posypania po upieczeniu
Przygotowanie:
- Piekarnik nagrzać do temperatury 175*C.
- Jajka wyjąć wcześniej z lodówki i ogrzać w temperaturze pokojowej. Formę na babkę lub na muffiny posmarować 1 łyżeczką masła.
- Rabarbar umyj, obierz i pokrój na 1 cm kawałki. Obsyp 1 łyżeczką maki ziemniaczanej przed samym wsypaniem do ciasta ( pkt 6).
- Cytrynę umyj sparz wrzątkiem i zetrzyj skórkę (bardzo cienko tylko to żółtą część , białą część już nie bo będzie gorzka babka).
- Masło roztopić, dodać sok i skórkę z cytryny i szczyptę soli, przestudzić (ma być ciepłe,letnie).
- Do miski wbić jajka, dodać cukier, cukier waniliowy i ubijać ok 10 min na jasna masę.
- Do ubitych jajek dodać mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Zmiksować na niskich obrotach do połączenia ciasta w jednolitą masę.Do ciasta wlać roztopione masło z sokami owocowymi i zmiksować na jednolitą masę ( będzie miało konsystencję podobną do budyniu). Dodać pokrojone owoce posypane mąką ziemniaczaną i wymieszać. Masę wlać do formy ( ma wypełnić formę nie więcej niż do 3/4 jej wysokości) i wstawić do piekarnika. Piec 45 min. w temperaturze 175 *C ( do suchego patyczka).
- Po upieczeniu wyjąć z formy i wystudzić. Posypać cukrem pudrem.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz
OK