Pasta z twarożku,
rzodkiewek
i szczypiorku
na chlebie razowym
udekorowana
plasterkami ogórka w sosie francuskim
Czas:Marynowanie ogórków 15 min; przygotowanie kanapek i twarożku 15 min lub mniej jak jesteś mocno głodny.
Składniki:
na 6 kanapek
- 50 g twarożku
- 3 łyżeczki jogurtu gęstego
- 4 rzodkiewki
- 1 szczypiorek z cebulką
- 1 duży ogórek świeży
- 6 kromek dowolnego chleba razowego z nasionami
- 1 łyżeczka octu balsamicznego
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka ostrej musztardy
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- szczypta soli i pieprzu
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
Przygotowanie:
- Przygotuj sos francuski mieszając wszystkie składniki.Ogórka umyj, obierz i pokrój na cienkie plasterki. Włóż plasterki do sosu i odstaw na 15 min. (sos francuski można przygotować sobie wcześniej np.wieczorem )
- Pasta twarogowa. Rozgnieć widelcem 50 g twarogu, dodaj 3 łyżeczki jogurtu i
pasta twarogowa - Rozsmaruj pastę twarogową na chlebie a na nią połóż plasterki ogórka wyciągniętego z marynaty.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz
OK