Durszlak.pl

poniedziałek, 2 czerwca 2014

Kanapki z ogórkiem marynowanym w sosie francuskim

Pasta z twarożku, 
rzodkiewek
 i szczypiorku
na chlebie razowym
udekorowana
 plasterkami ogórka w sosie francuskim




Czas:Marynowanie ogórków 15 min; przygotowanie kanapek i twarożku 15 min lub mniej jak jesteś mocno głodny.


Składniki:
na 6 kanapek
  • 50 g twarożku
  • 3 łyżeczki jogurtu  gęstego
  • 4 rzodkiewki
  • 1 szczypiorek z cebulką
  • 1 duży ogórek świeży
  • 6 kromek dowolnego chleba razowego z nasionami
na sos francuski:
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka ostrej musztardy
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • szczypta soli i pieprzu 
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich

Przygotowanie:
  1. Przygotuj sos francuski mieszając wszystkie składniki.Ogórka umyj, obierz i pokrój na cienkie plasterki. Włóż plasterki do sosu i odstaw na 15 min. (sos francuski można przygotować sobie wcześniej np.wieczorem )
  2. Pasta twarogowa. Rozgnieć widelcem 50 g twarogu, dodaj 3 łyżeczki jogurtu i
    pasta twarogowa
    wymieszaj.Rzodkiewki i szczypiorek umyj, pokrój w najdrobniejszą kostkę jaką potrafisz. Dodaj do twarogu. Twaróg ma być gęsty.
  3. Rozsmaruj pastę twarogową na chlebie a na nią połóż plasterki ogórka wyciągniętego z marynaty.

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

OK