Piersi kurczaka doprawione
cytryną
miodem
imbirem i czosnkiem
Czas:1 godz
Składniki:
- 4 filety z piersi kurczaka
- sok z 1/2 cytryny
- 1/2 łyżeczki skórki startej z wyparzonej cytryny(tylko cienka żółta część biała jest gorzka)
- 3 łyżki miodu
- 1 cm obranego i startego imbiru (1/4 łyżeczki suszonego w proszku)
- 2 ząbki czosnku ( obrane i przeciśnięte przez praskę)
- 2 szczypty suszonego oregano
- ok 1/2 łyżeczki soli i pieprz czarny
- oliwa do smażenia
- 1 łyżeczka masła do smażenia
Przygotowanie:
- Mięso umyj. Posyp solą i pieprzem z obu stron. Dodaj starty imbir, sok i skórkę z cytryny, miód, 2 szczypty oregano. Całość wymieszaj. Nakryj i wstaw na 15 min. do lodówki.
- W tym czasie przygotuj sałatkę i ugotuj ryż. Szklankę ryżu gotujemy 15 min. w 2 szklankach wody osolonej 1/2 łyżeczki soli.
- Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy, na rozgrzaną oliwę dodajemy masło. Piersi wyciągamy z marynaty i smażymy pod przykryciem na złoty kolor z obu stron. Marynatę od kurczaka przelewamy na patelnię, przykrywamy, podduszamy (około 6-8 minut). Dodajemy troszeczkę wody, zmniejszamy ogień, przykrywamy. Dusimy jeszcze 5 min Jeśli sos jest po tym czasie wodnisty to gotujemy jeszcze 5 min. bez przykrycia aż sos się zredukuje czyli zrobi gęsty, brązowy.
- Podajemy z ryżem i sałatą.
co z tym czosnkiem?
OdpowiedzUsuńRazem z imbirem
OdpowiedzUsuń