Durszlak.pl

czwartek, 26 czerwca 2014

Piersi kurczaka z cytryną i miodem

Piersi kurczaka doprawione 
cytryną
miodem
imbirem i czosnkiem



Czas:1 godz




Składniki:
  • 4 filety z piersi kurczaka
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1/2 łyżeczki skórki startej z wyparzonej cytryny(tylko cienka żółta część biała jest gorzka)
  • 3 łyżki miodu
  • 1 cm obranego i startego imbiru (1/4 łyżeczki suszonego w proszku)
  • 2 ząbki czosnku ( obrane i przeciśnięte przez praskę)
  • 2 szczypty suszonego oregano
  • ok 1/2 łyżeczki soli i pieprz czarny
  • oliwa do smażenia
  • 1 łyżeczka masła do smażenia
Dodatki: gotowany ryż; sałata z pomidorem, polana sosem vinegret (sos: wymieszane 3 łyżki oliwy z oliwek, 2 łyżki soku z cytryny, łyżeczka musztardy 3 szczypty soli i pieprzu, cebula lub szczypiorek drobno pokrojony)


Przygotowanie:
  1. Mięso umyj. Posyp solą i pieprzem z obu stron. Dodaj starty imbir, sok i skórkę z cytryny, miód, 2 szczypty oregano. Całość wymieszaj. Nakryj i wstaw na 15 min. do lodówki.
  2. W tym czasie przygotuj sałatkę i ugotuj ryż. Szklankę ryżu gotujemy 15 min. w 2 szklankach wody osolonej 1/2 łyżeczki soli.
  3.  Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy, na rozgrzaną oliwę dodajemy  masło. Piersi wyciągamy z marynaty i smażymy pod przykryciem na złoty kolor z obu stron. Marynatę od kurczaka przelewamy na patelnię, przykrywamy, podduszamy (około 6-8 minut). Dodajemy troszeczkę wody, zmniejszamy ogień, przykrywamy. Dusimy jeszcze 5 min Jeśli sos jest po tym czasie wodnisty to gotujemy jeszcze 5 min. bez przykrycia aż sos się zredukuje czyli zrobi gęsty, brązowy.
  4. Podajemy z ryżem i sałatą.



    2 komentarze :

    OK