Durszlak.pl

niedziela, 20 marca 2016

Wiśnie w cieście krucho drożdżowym

Wiśnie 
z nalewki wiśniowej na spirytusie
cienkie ciasto 


Czas:przygotowanie 2,5 godziny; pieczenie 15 min.


Składniki:

  • 1,5 szklanki wiśni pozostałych po wypiciu wiśniówki własnej roboty z tego przepis
  • 100 g miękkiego masła
  • 250 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2  szczypty soli
  • zaczyn: 1/4 szklanki mleka, 25 g świeżych drożdży, 1 łyżka cukru, 1 łyżeczka mąki
  • 2 łyżki cukru pudru do posypania po upieczeniu

Przygotowanie:

  1.   Miękkie masło rozetrzeć palcami z przesianą mąką i szczyptą soli.
  2. Zaczyn: do kubka z ciepłym mlekiem wsypać 1 łyżkę cukru, mąkę i drożdże. Wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić na 15 do 25 minut do wyrośnięcia.
  3.   Jajko ubić z cukrem pudrem, dodać je do mąki z masłem. Wlać drożdże. Ciasto wyrabiać przez około 10 minut, aż będzie gładkie i nie będzie się kleiło do ręki ( można podsypać 2 łyżkami mąki podczas wyrabiania). Przełożyć do miski, przykryć folią i wstawić do lodówki na 2 godziny.
  4. Wiśnie wypestkuj i osusz na sitku.
  5. Po upływie 2 godzin piekarnik nagrzać do 180*C.
  6. Ciasto podzielić na pół i rozwałkować po kolei. Z rozwałkowanego ciasta wykrój prostokąty lub kwadraty (ok 4 x 4 cm)
  7.  Nakładaj na każdy kawałek ciasta po 4-6 wiśni zwijaj w mały rulonik.
  8. Wstaw do piekarnika na 15 min. Wyjmij i posyp cukrem pudrem przez sitko o drobnych oczkach. 





1 komentarz :

OK