Wiśnie
z nalewki wiśniowej na spirytusie
cienkie ciasto
Czas:przygotowanie 2,5 godziny; pieczenie 15 min.
Składniki:
- 1,5 szklanki wiśni pozostałych po wypiciu wiśniówki własnej roboty z tego przepis
- 100 g miękkiego masła
- 250 g mąki pszennej
- 1 jajko
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 szczypty soli
- zaczyn: 1/4 szklanki mleka, 25 g świeżych drożdży, 1 łyżka cukru, 1 łyżeczka mąki
- 2 łyżki cukru pudru do posypania po upieczeniu
Przygotowanie:
- Miękkie masło rozetrzeć palcami z przesianą mąką i szczyptą soli.
- Zaczyn: do kubka z ciepłym mlekiem wsypać 1 łyżkę cukru, mąkę i drożdże. Wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić na 15 do 25 minut do wyrośnięcia.
- Jajko ubić z cukrem pudrem, dodać je do mąki z masłem. Wlać drożdże. Ciasto wyrabiać przez około 10 minut, aż będzie gładkie i nie będzie się kleiło do ręki ( można podsypać 2 łyżkami mąki podczas wyrabiania). Przełożyć do miski, przykryć folią i wstawić do lodówki na 2 godziny.
- Wiśnie wypestkuj i osusz na sitku.
- Po upływie 2 godzin piekarnik nagrzać do 180*C.
- Ciasto podzielić na pół i rozwałkować po kolei. Z rozwałkowanego ciasta wykrój prostokąty lub kwadraty (ok 4 x 4 cm)
- Nakładaj na każdy kawałek ciasta po 4-6 wiśni zwijaj w mały rulonik.
- Wstaw do piekarnika na 15 min. Wyjmij i posyp cukrem pudrem przez sitko o drobnych oczkach.
Bardzo apetyczne ciasteczka...
OdpowiedzUsuń