Durszlak.pl

piątek, 6 czerwca 2014

Empanady z tuńczykiem

Potrawa kuchni hiszpańskiej
Empanadas de atún
czyli pierogi drożdżowe z farszem
z tuńczyka i cebuli
papryki i pomidorów



Pierwszy raz jedliśmy Empanadę na hiszpańskiej wyspie Fuerteventura. Po powrocie do Polski, po bezowocnych poszukiwaniach w internecie na polskich stronach, znalazłam przepis na hiszpańskiej stronie http://www.hogarutil.com Przepis i sposób wykonania pokazywał kucharz Bruno Oteiza.



Czas: Przygotowanie razem z wyrastaniem ciasta ok. 1 godzina; pieczenie 15 min.

Składniki:
na ciasto ( 3 empanady dla 3 osób)
  •  250 g mąki białej
  • 1 łyżka pokruszonych świeżych drożdży
  • 100-120 ml ciepłej wody
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 do 3 łyżek oliwy
  • 1 jajko do posmarowania ciasta 
na farsz:
  • 2 puszki tuńczyka w oleju
  • 1 cebula biała
  • 2 ząbki czosnku
  •  1/2 małej papryki czerwonej (w sezonie)
  • 2 duże pomidory ( lub 5 łyżek pokrojonych pomidorów z puszki)
  • 1/2 łyżeczki  ostrej papryki w proszku
  • sól
  • 1 łyżeczka pieprzu czarnego
  • 2 łyżki oliwy do smażenia
Dodatki:Sałatka zrobiona z sałaty, 30 g pokrojonej fety, szczypiorku, pomidorów polanej 2 łyżkami oliwy z oliwek i 1 łyżką octu balsamicznego.

Przygotowanie:
Zdj. nr 1
  1.  Przygotowanie ciasta. Do miski pokruszyć drożdże, wlać ok 110 ml letniej wody i rozpuścić drożdże mieszając np trzepaczką. Dodać 1/2 łyżeczkę soli i 1 łyżeczkę papryki słodkiej w proszku i rozpuść. Wsyp mąkę, zagnieć. Dodaj 3 łyżki oliwy i zagniataj ok. 5 min. aż składniki się dobrze połączą. przykryj czystą ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 1 godz. lub do momentu aż ciasto podwoi swoją objętość.Ciasto jest gęste (takie jak na zdj nr. 1 tylko w jednej kuli)
  2. Przygotowanie farszu: Pomidory trzeba obrać ze skóry w ten sposób: zalej pomidory wrzątkiem tak aby woda je całkowicie przykryła, poczekaj 3 minuty, odlej gorącą wodę, wlej zimną, poczekaj chwilę aż ostygną.Teraz łatwo zdejmiesz skórkę.
  3. Cebulę pokrój w małą kostkę, ząbki czosnku drobno posiekaj, paprykę czerwoną pokrój w cienkie paski.Podsmaż cebulę przez ok 3 min tak aby się zeszkliła, dodaj czosnek i podsmażaj przez 1/2 min, następnie dodaj  paprykę czerwoną i paprykę ostrą w proszku wymieszaj i od razu dodaj tuńczyka. Wyłącz ogień pod patelnią.Teraz dodaj pomidory. Posmakuj i dopraw pieprzem czarnym. Odstaw do ostygnięcia.
  4. Włącz piekarnik na 190*C.
    Zdj. nr 2

    Zdj. nr3
  5. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj mniej więcej na kształt prostokąta na grubość ok 4 mm (mój miał wymiary 45 cm x 35 cm). Pokrój ciasto na 6 kawałków tak jak na zdj.nr 2.
  6. Na trzy części ciasta nałóż chłodny farsz i przykryj 3 pozostałymi. Zlep brzegi lekko je skręcając Zdj. nr 3.Wbij jajko do małej miseczki, rozmieszaj je widelcem. Połóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Posmaruj empanady jajkiem. Można zrobić więcej małych pierogów np. na kolację albo żeby wziąć jako kanapkę.
  7. Wstaw do piekarnika na 15 min. W czasie gdy empanady się pieką zrób sałatę.





¡Viva España!

1 komentarz :

  1. Bardzo fajny przepis:) sama kiedyś robiłam empanadas z tuńczykiem, dlatego wiem, że są przepyszne. Dziękuję za udział w mojej akcji i pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń

OK