Durszlak.pl

środa, 11 czerwca 2014

Konfitura truskawkowa do lodów

Ciepła konfitura z truskawek 
do lodów waniliowych
w 40 minut



Czas: 40 minut plus czas kupowania lodów.

Składniki:
  • ok 1/2 kg truskawek
  • lody waniliowe
  • 3 łyżki cukru
  • patelnia


Przygotowanie:
  1. Truskawki umyj i przekrój na pół. Odłóż po 3 truskawki na osobę. Z pozostałych zrób konfiturę.
  2. Na patelnię wysypać równą warstwę 3 łyżek cukru. Ułożyć połówki truskawek przecięciem w dół. Włączyć średni ogień pod patelnią ( indukcyjna na 5). NIE MIESZAĆ przez cały czas smażenia. Jak się zagotuje po ok. 5 minutach zmniejszyć ogień na 3 i smażyć bez przykrycia 35 min. NIE MIESZAĆ. Z powoli rozpuszczającego się cukru i soku z truskawek będzie się tworzył coraz gęstszy karmel. Co jakiś czas zaglądaj czy się nie przypala ale nie mieszaj.Jeśli karmel utworzy się szybciej to wyłącz. 
  3. Przygotuj pucharki na lody. Układaj warstwami: lody, świeże truskawki, lody i konfiturę.





Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

OK