Ciepła konfitura z truskawek
do lodów waniliowych
w 40 minut
Czas: 40 minut plus czas kupowania lodów.
Składniki:
- ok 1/2 kg truskawek
- lody waniliowe
- 3 łyżki cukru
- patelnia
Przygotowanie:
- Truskawki umyj i przekrój na pół. Odłóż po 3 truskawki na osobę. Z pozostałych zrób konfiturę.
- Na patelnię wysypać równą warstwę 3 łyżek cukru. Ułożyć połówki truskawek przecięciem w dół. Włączyć średni ogień pod patelnią ( indukcyjna na 5). NIE MIESZAĆ przez cały czas smażenia. Jak się zagotuje po ok. 5 minutach zmniejszyć ogień na 3 i smażyć bez przykrycia 35 min. NIE MIESZAĆ. Z powoli rozpuszczającego się cukru i soku z truskawek będzie się tworzył coraz gęstszy karmel. Co jakiś czas zaglądaj czy się nie przypala ale nie mieszaj.Jeśli karmel utworzy się szybciej to wyłącz.
- Przygotuj pucharki na lody. Układaj warstwami: lody, świeże truskawki, lody i konfiturę.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz
OK