Leczo zwane kiedyś paprykarzem
z miksowanymi prawdziwymi pomidorami
podsmażoną cukinią
i papryką
Czas: ok.1 godz.
Składniki:
- 1 kg pomidorów bardzo dojrzałych (takie są często tańsze)
- 1 cukinia ( moja miała średnicę 5,5 cm)
- 1 duża czerwona papryka
- 1 duża cebula
- 1 ząbek czosnku
- 4 łyżki oliwy do smażenia
- przyprawy: 1 i 1/2 suszonych ziół prowansalskich ( lub po 1/2 łyżeczki oregano,tymianku i bazylii);
- ok 1 i 1/2 łyżeczki suszonej papryki słodkiej; 1/2 papryki ostrej w proszku
- ok 1 łyżeczki soli lub więcej wg uznania
- 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
Przygotowanie:
- Cebulę obierz i pokrój w drobna kostkę. Pomidory umyj i pokrój razem ze skórką. Jeśli nie masz miksera to obierz pomidory ze skóry (ale wtedy lepiej kup duże egzemplarze). Obierz w ten sposób: zalej pomidory wrzątkiem na 3 min. potem ochłodź zimną wodą i obierz ze skóry. Czosnek obierz i drobno posiekaj.
- Najpierw robimy sos pomidorowy. Cebulę podsmaż na 2 łyżkach oliwy na złoty kolor w garnku w którym będziesz gotować. Smaż przez 3 - 4 min. ale tak żeby nie przypalić. Po 4 min. dodaj posiekany czosnek, smaż jeszcze 1/2 min ( przypalony czosnek jest gorzki). Dosyp 1 łyżeczkę papryki słodkiej w proszku i 1/2 łyżeczki ostrej, przemieszaj i zaraz wsyp pomidory. Dodaj zioła prowansalskie lub oregano, bazylię i tymianek, 1/2 łyżeczki soli, 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego. Gotuj pod przykryciem 15 min.
- Połowę ugotowanych pomidorów zmiksuj lub rozgnieć widelcem jeśli nie masz miksera.
- w czasie gdy sos się gotuje pokrój cukinię i paprykę.Cukinię na ćwiartki tzn. najpierw wzdłuż na pół, potem jeszcze raz na pół i w plasterki. Z papryki usuń nasiona i pokrój w paski.
- Rozgrzej 1 łyżkę oliwy podsmaż cukinię mieszając od czasu do czasu przez 5 min. W 4 minucie posyp 1/3 łyżeczki soli i 1/2 łyżeczki papryki słodkiej lub ostrej. Następnie wsyp podsmażoną cukinię do sosu.
- Paprykę przesmaż na tej samej patelni ( jeśli cukinia zbyt mocno się spaliła to patelnię umyj). Dodaj 1 łyżkę oliwy i smaż przez ok. 3 minuty . Dodaj do sosu pomidorowego.
- Pogotuj wszystkie składniki przez 10 min. aby smaki się połączyły.
- Jeśli leczo jest za rzadkie to gotuj bez przykrycia jeszcze 5 min. aby odparować nadmiar płynu.
- Posmakuj i dodaj do smaku pieprz lub sól. Jeśli nie masz patelni to można dodać cukinię i paprykę bezpośrednio do sosu bez podsmażania.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz
OK