Durszlak.pl

wtorek, 10 czerwca 2014

Surówka z młodej kapusty i rzodkiewki

Surówka do obiadu 
z młodej kapusty
rzodkiewki i szczypiorku


Czas: przygotowanie razem z czasem oczekiwania 45 min

Składniki:
  • 1/2 kapusty białej młodej
  • 4 rzodkiewki
  • pęczek szczypiorku z cebulką
  • 4 gałązki pietruszki zielonej
  • 3 łyżki gęstego jogurtu greckiego.
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/3 łyżeczki pieprzu ( 3 przekręcenia młynkiem)
  • 4 łyżki soku z cytryny 

Przygotowanie:
  1. Kapustę poszatkuj cienko. Połóż na sitko i przelej 1/2 litra wrzątku.Poczekaj aż ostygnie. 
  2. W międzyczasie umyj i pokrój  szczypiorek z cebulką w drobną kostkę, Rzodkiewki umyj i poszatkuj w cienkie plasterki.Pietruszkę drobno pokrój.
  3. Przesyp kapustę do miski, dodaj szczypiorek, rzodkiewkę, pietruszkę. Dosyp 1 łyzeczkę cukru, 1/2 łyżeczkę soli i pieprz , wymieszaj pozostaw na 5 min.
  4. Następnie dodaj 3 łyżki jogurtu greckiego i wymieszaj. Pozostaw na ok 25 min az smaki się połączą . Po tym czasie posmakuj.




Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

OK