Surówka do obiadu
z młodej kapusty
rzodkiewki i szczypiorku
Czas: przygotowanie razem z czasem oczekiwania 45 min
Składniki:
- 1/2 kapusty białej młodej
- 4 rzodkiewki
- pęczek szczypiorku z cebulką
- 4 gałązki pietruszki zielonej
- 3 łyżki gęstego jogurtu greckiego.
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cukru
- 1/3 łyżeczki pieprzu ( 3 przekręcenia młynkiem)
- 4 łyżki soku z cytryny
Przygotowanie:
- Kapustę poszatkuj cienko. Połóż na sitko i przelej 1/2 litra wrzątku.Poczekaj aż ostygnie.
- W międzyczasie umyj i pokrój szczypiorek z cebulką w drobną kostkę, Rzodkiewki umyj i poszatkuj w cienkie plasterki.Pietruszkę drobno pokrój.
- Przesyp kapustę do miski, dodaj szczypiorek, rzodkiewkę, pietruszkę. Dosyp 1 łyzeczkę cukru, 1/2 łyżeczkę soli i pieprz , wymieszaj pozostaw na 5 min.
- Następnie dodaj 3 łyżki jogurtu greckiego i wymieszaj. Pozostaw na ok 25 min az smaki się połączą . Po tym czasie posmakuj.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz
OK