Kompot czyli napój
z gotowanych
truskawek
i rabarbaru
Czas: 20 min plus czas studzenia.
Składniki:
- 1 łodyga rabarbaru
- ok. 15 truskawek
- 1 do 3 łyżek cukru
- 1 litr wody
Przygotowanie:
- Truskawki umyć, oderwać listki. Rabarbar obrać i pokroić na ok 2 cm. kawałki.
- Do garnka wlać litr wody, dodać owoce razem z cukrem ( jeśli nigdy się nie odchudzałeś to co najmniej 3 łyżki cukru). Najpierw zagotować kompot bez przykrywki (bo może wykipieć ), potem zmniejszyć ogień, przykryć i gotować 15 min.
- Przecedzić i pozostawić do ostudzenia (lub w odwrotnej kolejności najpierw ostudzić potem przecedzić).
- Kompot w ten sposób można zrobić z każdych owoców.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz
OK