Durszlak.pl

sobota, 7 czerwca 2014

Kompot truskawkowo rabarbarowy.

Kompot czyli napój
z gotowanych
truskawek
i rabarbaru


Czas: 20 min plus czas studzenia.

Składniki:
  • 1  łodyga rabarbaru
  • ok. 15 truskawek
  • 1 do 3 łyżek cukru
  • 1 litr wody

Przygotowanie:
  1. Truskawki umyć, oderwać listki. Rabarbar obrać i pokroić na ok 2 cm. kawałki.
  2. Do garnka wlać litr wody, dodać owoce razem z cukrem ( jeśli nigdy się nie odchudzałeś to co najmniej 3 łyżki cukru). Najpierw zagotować kompot bez przykrywki (bo może wykipieć ), potem zmniejszyć ogień, przykryć i gotować 15 min.
  3. Przecedzić i pozostawić do ostudzenia (lub w odwrotnej kolejności najpierw ostudzić potem przecedzić).
  4. Kompot w ten sposób można zrobić z każdych owoców.




Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

OK