Durszlak.pl

środa, 18 września 2013

Leczo

LECZO

 

Składniki( proporcje dla dwóch osób):

  • 1 papryka  czerwona lub żółta(pokrojona w paski)
  • 1 mała cukinia(pokrojona w półplasterki lub ćwiartki)
  • 2 pomidory(najlepiej bez skóry zimą można pominąć pomidory dajemy wtedy więcej koncentratu pomidorowego ok.3 czubate łyżki, można też dodać pomidory z puszki)
  • 1 duża cebula(pokrojona w paski)
  • olej do smażenia
  • 10dkg boczku wędzonego lub kiełbasy(w wersji bardziej czasochłonnej 1pierś z kurczaka)
  • 1 czubata łyżka koncentratu pomidorowego
  • papryka słodka  w proszku 
  • szczypta ostrej papryki w proszku
  • sól i pieprz
  • zioła prowansalskie lub suszona bazylia,czosnek(wersja rozszerzona)


 Przygotowanie:

  1. w garnku rozgrzej lekko olej ,dodaj cebulę i boczek lub kiełbasę, podsmażaj aż lekko się zarumieni od czasu do czasu mieszając.Jeżeli jesteś przy forsie i kupiłeś piersi to pokrój je w kostkę obsyp solą ,papryką w proszku i małą łyżeczką mąki pszennej i dodaj jak cebula się już zarumieni.
  2. przygotuj pomidory i czosnek:obierz ze skóry(jak masz czas) i pokrój w kostkę pomidory a czosnek w plasterki.(sposób obierania pomidorów:zalać pomidory gorącą wodą na ok.3 min.następnie wylać wodę ,przelać pomidory zimną wodą, poczekać aż ostygną i obrać).
  3. do podsmażonej cebuli dodaj czosnek i podsmaż aż poczujesz zapach (ważne! podsmażasz czosnek nie dłużej niż 0,5 min bo będzie gorzki),wtedy dodajesz pomidory i suszoną bazylię lub zioła prowansalskie i sól.Gotujesz pod przykryciem ok.10 min.Na tym etapie masz gotowy sos pomidorowy,który możesz wykorzystać np.do spaghetti.(Jeżeli robisz bez pomidorów to po podsmażeniu czosnku dodajesz cukinię).



  4. dodajesz cukinię,posypujesz papryką słodką i ostrą, koncentrat pomidorowy (ilość koncentratu zależy od tego czy dałeś pomidory) i gotujesz pod przykryciem ok.15 min.   (w wersji wyrafinowanej podsmażasz ją na oddzielnej patelni posypując paprykami w proszku pod koniec smażenia bo papryka szybko się przypala).
  5. dodajesz paprykę pokrojoną w paski i gotuj 5 min (wersja wyrafinowana to oddzielna patelnia).Dodaj czarny pieprz czarny  i sól do smaku.

 

 

2 komentarze :

  1. Robię leczo! Chcesz zdjęcie gotowego? :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Polecam wersję "wyrafinowaną", gdyż papryka i cukinia pozostają twardawe.

    OdpowiedzUsuń

OK