Leczo
LECZO
Składniki( proporcje dla dwóch osób):
- 1 papryka czerwona lub żółta(pokrojona w paski)
- 1 mała cukinia(pokrojona w półplasterki lub ćwiartki)
- 2 pomidory(najlepiej bez skóry zimą można pominąć pomidory dajemy wtedy więcej koncentratu pomidorowego ok.3 czubate łyżki, można też dodać pomidory z puszki)
- 1 duża cebula(pokrojona w paski)
- olej do smażenia
- 10dkg boczku wędzonego lub kiełbasy(w wersji bardziej czasochłonnej 1pierś z kurczaka)
- 1 czubata łyżka koncentratu pomidorowego
- papryka słodka w proszku
- szczypta ostrej papryki w proszku
- sól i pieprz
- zioła prowansalskie lub suszona bazylia,czosnek(wersja rozszerzona)
Przygotowanie:
- w garnku rozgrzej lekko olej ,dodaj cebulę i boczek lub kiełbasę, podsmażaj aż lekko się zarumieni od czasu do czasu mieszając.Jeżeli jesteś przy forsie i kupiłeś piersi to pokrój je w kostkę obsyp solą ,papryką w proszku i małą łyżeczką mąki pszennej i dodaj jak cebula się już zarumieni.
- przygotuj pomidory i czosnek:obierz ze skóry(jak masz czas) i pokrój w kostkę pomidory a czosnek w plasterki.(sposób obierania pomidorów:zalać pomidory gorącą wodą na ok.3 min.następnie wylać wodę ,przelać pomidory zimną wodą, poczekać aż ostygną i obrać).
- do podsmażonej cebuli dodaj czosnek i podsmaż aż poczujesz zapach (ważne! podsmażasz czosnek nie dłużej niż 0,5 min bo będzie gorzki),wtedy dodajesz pomidory i suszoną bazylię lub zioła prowansalskie i sól.Gotujesz pod przykryciem ok.10 min.Na tym etapie masz gotowy sos pomidorowy,który możesz wykorzystać np.do spaghetti.(Jeżeli robisz bez pomidorów to po podsmażeniu czosnku dodajesz cukinię).
- dodajesz cukinię,posypujesz papryką słodką i ostrą, koncentrat pomidorowy (ilość koncentratu zależy od tego czy dałeś pomidory) i gotujesz pod przykryciem ok.15 min. (w wersji wyrafinowanej podsmażasz ją na oddzielnej patelni posypując paprykami w proszku pod koniec smażenia bo papryka szybko się przypala).
- dodajesz paprykę pokrojoną w paski i gotuj 5 min (wersja wyrafinowana to oddzielna patelnia).Dodaj czarny pieprz czarny i sól do smaku.
Robię leczo! Chcesz zdjęcie gotowego? :D
OdpowiedzUsuńPolecam wersję "wyrafinowaną", gdyż papryka i cukinia pozostają twardawe.
OdpowiedzUsuń