Jabłka upieczone w piekarniku
posypane
rodzynkami z rumem
cynamonem
i kruszonką rodem z drożdżówki
Czas: Przygotowanie: 15 min.; pieczenie 40 min
Składniki:
- 6 jabłek
- 2 łyżki soku z cytryny do skropienia jabłek
- 2 łyżki rodzynek
- 2 łyżki rumu
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- forma żaroodporna
- 1 szklanka mąki pszennej ( ja dałam razową typu graham )
- 8 łyżek cukru białego lub brązowego drobnego
- 90 g masła
- szczypta soli
Przygotowanie:
- Rodzynki zalej rumem i odstaw ( można zalać gorącą wodą). Jabłka obierz i pokrój w małe kawałki, skrop sokiem z cytryny.
- Włącz piekarnik na 180*C.
- Kruszonka. Na płaski talerz wsyp mąkę, cukier, szczyptę soli i masło posiekaj w małą kostkę. Siekaj wszystko nożem, jednocześnie mieszając, aż drobinki masła pokryją się cukrem i mąką. Teraz krótko porozgniataj jeszcze między opuszkami palców. Trzeba to robić szybko tak aby masło nie zdążyło się rozpuścić. ( jeszcze parę razy i nabierzesz wprawy).
- Owoce równomiernie rozsyp w formie żaroodpornej ( jeśli nie masz to użyj zwykłej blachy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem). Formy żaroodpornej nie smaruję masłem bo jest go dużo w kruszonce.
- Jabłka posyp rodzynkami razem z rumem i cynamonem. Posyp kruszonką. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 *C na 40 min.
Pyszności! Uwielbiam jabłka w takiej formie :)
OdpowiedzUsuńjedzmy jabłka :) delicje
OdpowiedzUsuńpozdrawiam i zapraszam do siebie!
Zapraszam do akcji
OdpowiedzUsuńhttp://durszlak.pl/akcje-kulinarne/jedz-polskie-jablka
Uwielbiam taki deser :) Koniecznie z gałką lodów waniliowych!
OdpowiedzUsuń