Durszlak.pl

niedziela, 10 sierpnia 2014

Jabłka z kruszonką.

Jabłka upieczone w piekarniku
posypane 
rodzynkami z rumem
cynamonem
i kruszonką rodem z drożdżówki



Czas: Przygotowanie: 15 min.; pieczenie 40 min


Składniki:
  • 6 jabłek
  • 2 łyżki soku z cytryny do skropienia jabłek
  • 2 łyżki rodzynek
  • 2 łyżki rumu
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • forma żaroodporna 
Kruszonka: 
  • 1 szklanka mąki pszennej ( ja dałam razową typu graham )
  • 8 łyżek cukru białego lub brązowego drobnego
  • 90 g masła
  • szczypta soli 





    Przygotowanie:
    1. Rodzynki zalej rumem i odstaw ( można zalać gorącą wodą). Jabłka obierz i pokrój w małe kawałki, skrop sokiem z cytryny.
    2. Włącz piekarnik na 180*C.
    3. Kruszonka. Na płaski talerz wsyp mąkę, cukier, szczyptę soli i masło posiekaj w małą kostkę. Siekaj wszystko nożem, jednocześnie mieszając, aż drobinki masła pokryją się cukrem i mąką. Teraz krótko porozgniataj jeszcze między opuszkami palców. Trzeba to robić szybko tak aby masło nie zdążyło się rozpuścić. ( jeszcze parę razy i nabierzesz wprawy).
    4. Owoce równomiernie rozsyp w formie żaroodpornej ( jeśli nie masz to użyj zwykłej blachy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem). Formy żaroodpornej nie smaruję masłem bo jest go dużo w kruszonce. 
    5. Jabłka posyp rodzynkami razem z rumem i cynamonem. Posyp kruszonką. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 *C na 40 min.




     



    4 komentarze :

    1. Pyszności! Uwielbiam jabłka w takiej formie :)

      OdpowiedzUsuń
    2. jedzmy jabłka :) delicje
      pozdrawiam i zapraszam do siebie!

      OdpowiedzUsuń
    3. Zapraszam do akcji
      http://durszlak.pl/akcje-kulinarne/jedz-polskie-jablka

      OdpowiedzUsuń
    4. Uwielbiam taki deser :) Koniecznie z gałką lodów waniliowych!

      OdpowiedzUsuń

    OK