Drożdżówka z kruszonką
zdjęcie nr1 |
Ciasto drożdżowe musi wyrosnąć 3 razy.To na zdjęciu powyżej jest po drugim wyrastaniu,przed przełożeniem do foremki w której się będzie piekło.
Czas: ok 2,5 godz. razem z czasem wyrastania.
SKŁADNIKI(proporcje na 650 g mąki,mała blacha np.taka jak na zdjęciu nr2 12cm x 36cm)
zdjęcie nr2 |
Składniki na ciasto drożdżowe
- 650 g białej mąki pszennej
- 5 dkg drożdży świeżych(takie w kostce tj.1/2 kostki)
- 4 żółtka (mogą być całe jajka jak ci szkoda);jajka powinny mieć temperaturę pokojową)
- 1 cukier waniliowy
- 1/2 szklanki cukru zwykłego
- 100 g masła
- 1 łyżka oleju (można pominąć)
- 1 szklanka mleka+ 5 łyżek do zrobienia zaczynu
- 1/4 łyżeczki soli
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka masła zimnego z lodówki
- Zrobić zaczyn : wymieszać 5 dkg drożdży z 5 łyżkami letniego mleka(nie może parzyć),1 łyżką cukru,1 łyżką mąki.Wymieszać tak żeby nie było grudek,przykryć ściereczką.
- Pozostawić zaczyn do wyrośnięcia w ciepłym miejscu bez przeciągów, aż podwoi swoją objętość( ok 25 min jak jest w pokoju temperatura 20*C)
- W tym czasie podgrzać szklankę mleka (nie gotować). Do ciepłego mleka dodać masło i resztę cukru ,cukier waniliowy, sól. Mieszać aż masło i cukry się rozpuszczą.
- Do wyrośniętego zaczynu dodać żółtka lub całe jajka ,wymieszać.
- Następnie dodawać na zmianę trochę przesianej mąki (wyrobić mieszadłem miksera) i trochę mleka z masłem i cukrem (i wrobić na gładką masę ). Tak postępować aż skończą się składniki.Ciasto powinno mieć konsystencję jak na zdjęciu nr3
zdjęcie nr3
- Przykryć ściereczka .Pozostawić do wyrośnięcia aż podwoi objętość(ok 1 godz.i będzie wyglądać jak na zdjęciu nr1
- Formę wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować masłem lub olejem.Piekarnik nagrzać do180*C
- Przygotować kruszonkę.Są dwa sposoby.Krótszy:wymieszać wszystkie składniki siekając nożem (aby nie ogrzewać ręką masła bo za szybko się rozpuści)Na końcu pougniatać szybko końcówkami palców tak aby powstały małe drobinki ciasta. Dłuższy:na małym ogniu na patelni roztopić masło,dodać cukier a po chwili mąkę,odstawić z palnika,wymieszać drewnianą łyżką i ostudzić.
- Przełożyć ciasto do formy do 1/2 lub 3/4 jej wysokości (nie więcej bo jeszcze urośnie w piekarniku i wyjdzie z formy. Jeśli jest za dużo ciasta to wypełnij np. 2 mniejsze foremki.) posypać kruszonką. Pozostawić do wyrośnięcia(ok 20 -30 min) .Ma urosnąć nie więcej niż do górnej krawędzi formy.
- Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 35 min. Przed wyjęciem sprawdzić drewnianym patyczkiem czy ciasto jest suche w środku. Ostudzić w formie przez 10 min potem wyjąć.
- Przy drożdżówce trzeba trochę pokombinować bo jest kapryśna np. rośnie jak chce bo to zależy od temperatury w pokoju, od temp. i wilgotności mąki i innych dupereli. Nie bój się dodać lub odjąć trochę mąki.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz
OK