Durszlak.pl

niedziela, 1 czerwca 2014

Zupa krem pomidorowy

Krem pomidorowy 
z bazylią
na sposób włoski
bez mięsa



Czas: przygotowanie 10 min; gotowanie 20 min

Składniki:
  • 1 kg pomidorów (mogą być miękkie i małe takie są tańsze)
  • 1 cebula 
  • 1 ząbek czosnku 
  • 1 ostra papryczka chili (lub 1/2 łyżeczki ostrej w proszku)
  • 2 łyżki oleju do smażenia
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku
  • przyprawy: po 1/2 łyżeczki tymianku, bazylii i oregano ( lub zioła prowansalskie 1i 1/2 łyżeczki),
  • 1/2 łyżeczki soli
  •  1/2 łyżeczki pieprzu czarnego 
  • 1 szklanka wody
  • mikser 
Przygotowanie:
  1.  Cebulę obierz i pokrój w drobna kostkę. Pomidory umyj i pokrój razem ze skórką. Jeśli nie masz miksera to obierz pomidory ze skóry (ale wtedy lepiej kup duże egzemplarze) w ten sposób: zalej pomidory wrzątkiem na 2 min. potem ochłodź zimną wodą i obierz i rozgnieć widelcem.Ostrą papryczkę pokrój w plasterki ( jeśli masz suszoną w proszku to nie dajesz teraz bo się przypali). Czosnek obierz i drobno posiekaj.
  2. Cebulę podsmaż na 2 łyżkach oliwy na złoty kolor w garnku w którym będziesz gotować.Smaż przez 3 - 4 min. razem z ostrą papryczką ale tak żeby nie przypalić. Po 4 min. dodaj posiekany czosnek, smaż jeszcze 1/2 min ( przypalony czosnek jest gorzki). Dosyp 1 łyżeczkę papryki słodkiej w proszku ( w tym miejscu dajesz też ostrą jeśli używasz takiej w proszku), przemieszaj i zaraz wsyp pomidory. Dodaj szklankę wody, zioła prowansalskie lub oregano, bazylię i tymianek.Gotuj pod przykryciem 15 min.
  3. Zmiksuj wszystkie składniki. Posmakuj. Jeśli jest nijaka to dodaj soli i soku z cytryny. 





1 komentarz :

  1. wygląda bardzo smacznie:) taka zupa z świeżych pomidorów musi być smaczna:)

    OdpowiedzUsuń

OK