Komosa ryżowa
na obiad lub kolację
z fasolką szparagową
i pomidorami
do obiadu w miejsce ryżu
lub samodzielne danie na kolację.
do obiadu w miejsce ryżu
lub samodzielne danie na kolację.
Czas: 30 min
Składniki:
- 1 szklanka quinoa ( komosy ryżowej)
- 2 garście fasolki szparagowej zielonej
- 1 duży pomidor
- 4 gałązki szczypiorku z cebulką
- 3 łyżki orzeszków pinii zrumienionych na suchej patelni
- 3 łyżki tartego parmezanu
- 50 g sera feta
- sól morska, świeżo zmielony pieprz czarny
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka soku z cytryny, 1/2 łyżeczki musztardy
- 1 łyżka oliwy
Przygotowanie:
- Komosę zalej 2 szklankami wrzącej wody, posól 1/4 łyżeczki i gotuj 15 min., pod przykryciem, na najmniejszym ogniu.
- Fasolkę wrzuć do wrzącej wody i gotuj 15 min.
- Pomidora pokrój w kostkę. Szczypiorek umyj, obierz z brzydkich części i pokrój na małe plasterki. Fetę pokrój w małą kostkę.
- Do ugotowanej komosy dodaj pokrojone warzywa i wymieszaj, następnie dodaj fetę i orzeszki pinii.
- Dopraw solą,pieprzem, sosem sojowym i musztardą i sokiem z cytryny. Posyp tartym parmezanem.
świetna propozycja wykorzystania quinoa- lekka i prosta! :)
OdpowiedzUsuń