Durszlak.pl

wtorek, 16 września 2014

Quinoa z warzywami.

Komosa ryżowa
na obiad lub kolację
z fasolką szparagową
i pomidorami
do obiadu w miejsce ryżu
lub samodzielne danie na kolację.



Czas: 30 min

Składniki:
  • 1 szklanka quinoa ( komosy ryżowej)
  • 2 garście fasolki szparagowej zielonej
  • 1 duży pomidor 
  • 4 gałązki szczypiorku z cebulką
  • 3 łyżki orzeszków pinii zrumienionych na suchej patelni
  •  3 łyżki tartego parmezanu
  • 50 g sera feta
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz czarny
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka soku z cytryny, 1/2 łyżeczki musztardy
  • 1 łyżka oliwy


Przygotowanie:
  1. Komosę zalej 2 szklankami wrzącej wody, posól 1/4 łyżeczki i gotuj 15 min., pod przykryciem, na najmniejszym ogniu.
  2. Fasolkę wrzuć do wrzącej wody i gotuj 15 min.
  3. Pomidora pokrój w kostkę. Szczypiorek umyj, obierz z brzydkich części i pokrój na małe plasterki. Fetę pokrój w małą kostkę.
  4. Do ugotowanej komosy dodaj pokrojone warzywa i wymieszaj, następnie dodaj fetę i orzeszki pinii.
  5. Dopraw solą,pieprzem, sosem sojowym i musztardą i sokiem z cytryny. Posyp tartym parmezanem.



1 komentarz :

  1. świetna propozycja wykorzystania quinoa- lekka i prosta! :)

    OdpowiedzUsuń

OK