Durszlak.pl

wtorek, 5 sierpnia 2014

Pierogi z wiśniami

Pierogi nadziewane wiśniami
polane
sosem jogurtowo miodowym




Czas:Przygotowanie i lepienie 30-40 min; gotowanie 5 min.


Składniki:
  • 2 szklanki mąki pszennej (+ 1/2 szklanki do podsypywania przy wyrabianiu)
  • 3/4 szklanki bardzo ciepłej wody
  • 1łyżka oleju
  • sól
  • 0,5 kg wiśni
  • do obsypania owoców: 1 łyżka mąki, 1 łyżka cukru, 1/4 łyżeczki cynamonu
  • sos jogurtowy: 1 mały jogurt naturalny, szczypta kardamonu, szczypta soli,1 łyżka soku z cytryny, szczypta kurkumy, 2 łyżki miodu
  • do dekoracji: listki mięty, cukier brązowy, 8 wiśni.

Przygotowanie:
  1. Ciasto pierogowe. Wsyp mąkę do miski, wlej 1 łyżkę oleju, ciepłą wodę i szczyptę soli. Wyrabiaj ciasto podsypując mąką jeśli się będzie lepić do ręki, aż będzie gładkie i elastyczne. Podziel ciasto na dwie części i rozwałkuj na cienkie placki.
  2. Wiśnie umyj i wypestkuj.Odłóż 8 wiśni do dekoracji.Pozostałe wiśnie lekko odciśnij z nadmiaru soku. Obsyp 1 łyżką mąki, 1 łyżką cukru i 1/4 łyżeczki cynamonu i delikatnie wymieszaj.
  3.  Pokrój ciasto na kwadraty lub prostokąty, nakładaj po łyżeczce owoców, złóż na pół i zlepiaj brzegi. ( zdjęcia z lepienia pierogów są tutaj)
  4.  Zagotuj 4 l osolonej 1/2 łyżeczki soli wody . Wrzucaj pierogi do wrzątku i gotuj 4 do 5 min.
  5. Sos jogurtowy: Wymieszaj jogurt z przyprawami.
  6. Odcedź pierogi. Układaj na talerzu, polej sosem jogurtowym. Udekoruj listkami mięty i wiśniami, posyp brązowym cukrem.


  

2 komentarze :

  1. uwielbiam pierogi. świetny pomysł na słodki obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  2. lubię pierogi, a takich nie jadłam. :)

    Pozdrawiam

    nutkaciszy.blogspot.com
    truskawkowa-fiesta.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

OK