Pierogi nadziewane wiśniami
polane
sosem jogurtowo miodowym
Czas:Przygotowanie i lepienie 30-40 min; gotowanie 5 min.
Składniki:
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej (+ 1/2 szklanki do podsypywania przy wyrabianiu)
- 3/4 szklanki bardzo ciepłej wody
- 1łyżka oleju
- sól
- 0,5 kg wiśni
- do obsypania owoców: 1 łyżka mąki, 1 łyżka cukru, 1/4 łyżeczki cynamonu
- sos jogurtowy: 1 mały jogurt naturalny, szczypta kardamonu, szczypta soli,1 łyżka soku z cytryny, szczypta kurkumy, 2 łyżki miodu
- do dekoracji: listki mięty, cukier brązowy, 8 wiśni.
Przygotowanie:
- Ciasto pierogowe. Wsyp mąkę do miski, wlej 1 łyżkę oleju, ciepłą wodę i szczyptę soli. Wyrabiaj ciasto podsypując mąką jeśli się będzie lepić do ręki, aż będzie gładkie i elastyczne. Podziel ciasto na dwie części i rozwałkuj na cienkie placki.
- Wiśnie umyj i wypestkuj.Odłóż 8 wiśni do dekoracji.Pozostałe wiśnie lekko odciśnij z nadmiaru soku. Obsyp 1 łyżką mąki, 1 łyżką cukru i 1/4 łyżeczki cynamonu i delikatnie wymieszaj.
- Pokrój
ciasto na kwadraty lub prostokąty, nakładaj po łyżeczce owoców, złóż na
pół i zlepiaj brzegi. ( zdjęcia z lepienia pierogów są tutaj)
- Zagotuj 4 l osolonej 1/2 łyżeczki soli wody . Wrzucaj pierogi do wrzątku i gotuj 4 do 5 min.
- Sos jogurtowy: Wymieszaj jogurt z przyprawami.
- Odcedź pierogi. Układaj na talerzu, polej sosem jogurtowym. Udekoruj listkami mięty i wiśniami, posyp brązowym cukrem.
uwielbiam pierogi. świetny pomysł na słodki obiad :)
OdpowiedzUsuńlubię pierogi, a takich nie jadłam. :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
nutkaciszy.blogspot.com
truskawkowa-fiesta.blogspot.com