Wiśniówka.
Nalewka z wiśni
wykonywana domowym sposobem
przez babcię Ninę
przez wiele lat
Czas:Przygotowanie 2 do 4 dni; czas oczekiwania czyli macerowanie 2 do 3 miesięcy.
Składniki:
- 4 kg wiśni
- 1 kg cukru białego (można więcej będzie wtedy mniej wytrawna)
- 0,5 kg cukru brązowego
- 2,5 litra spirytusu
- duży słój szklany ( kupiłam taki 8 l do kiszenia ogórków)
Przygotowanie:
- Wiśnie umyć. 1/2 wiśni wypestkować, pozostałe pozostawić z pestkami.
- Układać w szklanym słoju warstwami: 3/4 szklanki cukru następnie, 3 garście wiśni z pestkami i 3 garście bez pestek. Układać, aż do wyczerpania składników tak aby zakończyć grubszą warstwą cukru (ok 2 szklanki).
- Postawić słój w chłodnym miejscu np parapet północnego okna i poczekać 2 do 4 dni. Wiśnie w tym czasie puszczą sok. Ważne ! Wiśnie nie mogą zacząć fermentować. Może tak się stać wcześniej niż 4 dni jeśli jest bardzo gorące lato. Jeśli pojawia się piana tzn. że zaczęły fermentować, wtedy jest ostatni dzwonek żeby wlać spirytus .
- Jeśli wiśnie grzecznie puszczają sok przez 4 dni , to po tym czasie wlewamy spirytus. Wstrząsnąć słojem aby się trochę wymieszało. Przykrywamy słój zakrętką ale nie zakręcamy szczelnie i czekamy 2 miesiące. Słój najlepiej postawić w piwnicy .
- Po rym czasie smakujemy. Pozostawiamy jeszcze 1 miesiąc lub zlewamy do butelek.
- Wiśnie nasączone spirytusem używamy do deserów.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz
OK