Durszlak.pl

piątek, 15 sierpnia 2014

Nalewka wiśniowa babci Niny

Wiśniówka.

Nalewka z wiśni 
wykonywana domowym sposobem 
przez babcię Ninę
przez wiele lat


Czas:Przygotowanie 2 do 4 dni; czas oczekiwania czyli macerowanie 2 do 3 miesięcy.


Składniki:
  • 4 kg wiśni
  • 1 kg cukru białego (można więcej będzie wtedy mniej wytrawna)
  • 0,5 kg cukru brązowego
  • 2,5 litra spirytusu
  • duży słój szklany ( kupiłam taki 8 l do kiszenia ogórków)

Przygotowanie:
  1. Wiśnie umyć. 1/2 wiśni wypestkować, pozostałe pozostawić z pestkami.
  2. Układać w szklanym słoju warstwami: 3/4 szklanki cukru następnie, 3 garście wiśni z pestkami i 3 garście bez pestek. Układać, aż do wyczerpania składników tak aby zakończyć grubszą warstwą cukru (ok 2 szklanki).
  3. Postawić słój w chłodnym miejscu np parapet północnego okna i poczekać 2 do 4 dni. Wiśnie w tym czasie puszczą sok. Ważne ! Wiśnie nie mogą zacząć fermentować. Może tak się stać wcześniej niż 4 dni jeśli jest bardzo gorące lato. Jeśli pojawia się piana tzn. że zaczęły fermentować, wtedy jest ostatni dzwonek żeby wlać spirytus .
  4. Jeśli wiśnie grzecznie puszczają sok przez 4 dni , to po tym czasie wlewamy spirytus. Wstrząsnąć słojem aby się trochę wymieszało. Przykrywamy słój zakrętką ale nie zakręcamy szczelnie i czekamy 2 miesiące. Słój najlepiej postawić w piwnicy .
  5. Po rym czasie smakujemy. Pozostawiamy jeszcze 1 miesiąc lub zlewamy do butelek.
  6. Wiśnie nasączone spirytusem używamy do deserów.




Nalewki i wina domowe II edycja

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

OK