Sos do mięska z grilla
z pomidorów
śliwek
"trochę słodki, trochę chili"
Czas: 30 min.
Składniki:
- 1 duży pomidor malinowy
- 6 dużych śliwek
- 1 łyżka masła
- 1 zabek czosnku
- 2 łyżki cebuli startej na tarce
- 2 łyżki brązowego cukru
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżeczka pieprzu cayenne lub chilli w proszku
Przygotowanie:
- Pomidora sparzyć, obrać, pokroić na kawałki. Śliwki pokroić w kostkę usuwając pestki.
- Do rondelka włożyć masło, zgnieciony czosnek i startą cebulę, podgrzać. Smażyć przez minutę na małym ogniu następnie dodać pokrojone pomidory, śliwki, cukier, miód, sos sojowy, pieprz cayenne lub chilli w proszku. Gotować na większym ogniu przez około 15 minut aż sos będzie gęsty i mazisty.
- Zmiksować i wymieszać.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz
OK