Durszlak.pl

niedziela, 3 sierpnia 2014

Zupa wiśniowa:aromatyczna z razowym makaronem.

Zupa z miksowanych wiśni 
z aromatycznymi przyprawami
z razowym makaronem
(inna niż zupa kompot - wspomnienie kolonijnej młodości)



Czas: przygotowanie wiśni 10 min; gotowanie 20 min

Składniki:
  • 0,5 kg wiśni (waga przed wypestkowaniem)
  • szczypta kurkumy
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • szczypta cynamonu   
  • szczypta kardamonu
  • szczypta soli
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki sosu sojowego
  • 2 - 3 łyżek jogurtu greckiego
  • dodatki: makaron razowy, liście mięty do dekoracji


Przygotowanie:
  1. Wiśnie umyj i wyjmij pestki. Zalej ok 1/2 litra wody. Zagotuj bez przykrywki ( bo wykipią ), wtedy zmniejsz ogień, przykryj i gotuj 10 min. po tym czasie zmiksuj.
  2. Ugotuj 2 garście dowolnego makaronu razowego wg przepisu na opakowaniu
  3.  Wracamy z garnkiem na ogień i doprawiamy.Dodajemy przyprawy po szczypcie kurkumy, cynamonu, kardamonu i soli. Potem 2 łyżki cukru trzcinowego, 2 łyżki soku z cytryny i 1/2 łyżeczki sosu sojowego. Zagotuj i odstaw z ognia na 5 min. aby smaki się połączyły.
  4. Dodaj jogurt rozrobiony gorącą zupą, żeby się nie zważył. Dodaj makaron. Najlepsza jest letnia ani zimna ani gorąca.





Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

OK