Zupa z miksowanych wiśni
z aromatycznymi przyprawami
z razowym makaronem
(inna niż zupa kompot - wspomnienie kolonijnej młodości)
Czas: przygotowanie wiśni 10 min; gotowanie 20 min
Składniki:
- 0,5 kg wiśni (waga przed wypestkowaniem)
- szczypta kurkumy
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- szczypta cynamonu
- szczypta kardamonu
- szczypta soli
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1/2 łyżeczki sosu sojowego
- 2 - 3 łyżek jogurtu greckiego
- dodatki: makaron razowy, liście mięty do dekoracji
Przygotowanie:
- Wiśnie umyj i wyjmij pestki. Zalej ok 1/2 litra wody. Zagotuj bez przykrywki ( bo wykipią ), wtedy zmniejsz ogień, przykryj i gotuj 10 min. po tym czasie zmiksuj.
- Ugotuj 2 garście dowolnego makaronu razowego wg przepisu na opakowaniu
- Wracamy z garnkiem na ogień i doprawiamy.Dodajemy przyprawy po szczypcie kurkumy, cynamonu, kardamonu i soli. Potem 2 łyżki cukru trzcinowego, 2 łyżki soku z cytryny i 1/2 łyżeczki sosu sojowego. Zagotuj i odstaw z ognia na 5 min. aby smaki się połączyły.
- Dodaj jogurt rozrobiony gorącą zupą, żeby się nie zważył. Dodaj makaron. Najlepsza jest letnia ani zimna ani gorąca.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz
OK