Papryka nadziewana pastą twarogową
z warzywami
zamiast tradycyjnej kanapki
pokrojona w kolorowe plasterki
lub łódeczki
Czas: 15 min plus czas chłodzenia.
Składniki:
proporcje na 4 papryki dla 4 osób
- 5 małych papryk czerwonych słodkich ( dałam 4 czerwone i 1 żółtą do twarogu żeby było kolorowo)
- 250 g twarogu
- 2 łyżki gęstego jogurtu
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 4 szczypiorki z cebulką
- przyprawy: 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego, 1/2 łyżeczki tymianku, 1/3 łyżeczki soli, szczypta chili
- do dekoracji: listki pietruszki, szczypiorek
Przygotowanie:
- Papryki umyć. 1 paprykę np. żółtą pokroić w drobną kostkę, pozostałe wydrążyć nie uszkadzając całego owocu. Szczypiorek umyć i drobno posiekać ( odłożyć 1 łyżkę do dekoracji).
- Pasta twarogowa: Twarożek rozgnieść widelcem wymieszać z jogurtem i 1 łyżeczką oliwy. Dodać pokrojony drobno szczypiorek paprykę i wymieszać. Dodać przyprawy, wymieszać.
- Wypełnić pastą twarogową wydrążone papryki. Schłodzić w lodówce ok. 2 godz. ( wtedy łatwiej pokroić).
- Pokroić w 1 cm. plastry. Można jeść same lub z chlebem z szynką i pomidorem. Można też przekroić na pół lub ćwiartki wtedy łatwiej trzymać w ręku i jeść tak jak kanapkę.
Ekstra, koniecznie muszę zrobić :)
OdpowiedzUsuńPewnie zmodyfikuję, ale pomysł podkradam :))
czekam na modyfikację :-)
Usuń