Czekoladowy
marcepanowy
ze śliwkami
i orzechami włoskimi
Inspiracją była duża ilość śliwek
mirabelkowy blog
i wakacyjna nazwa
Czas: Przygotowanie 30 min; pieczenie 45 min.
Składniki:
- 800 g śliwek węgierek lub podobnych
- 6 jajek
- 200 g mąki pszennej
- 100 g mąki ziemniaczanej
- 300 g cukru brązowego ( może być biały)
- 200 ml oleju
- 150 ml kefiru lub maślanki
- 100 g czekolady deserowej lub gorzkiej
- 3 czubate łyżki kakao
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżki rumu
- 2 szczypty soli
- 80 g orzechów włoskich ( alergicy pomijają)
- 80 g zimnego marcepanu ( alergicy mogą zastąpić cukrem waniliowym)
- kruszonka: 100g masła, 100g cukru, 150 g mąki
- forma 25 x 30 cm.
Przygotowanie:
- Śliwki umyj, przekrój na pół i usuń pestki. Wymieszaj oba rodzaje mąki z proszkiem do pieczenia i solą.
- Zrób kruszonkę. Wsyp na talerz składniki, masło posiekaj nożem i dalej wyrabiaj końcami palców składniki kruszonki aż powstaną drobne grudki. Wstaw do lodówki.
- Jajka utrzyj z cukrem na jasną masę. Dodaj olej, zmiksuj. Dodaj maślankę lub kefir i ponownie zmiksuj. Następnie dodaj wymieszane mąki i krótko zmiksuj tylko do połączenia składników. Odłóż 1/3 ciasta.
- Rozgrzej piekarnik do 180*C.
- Czekoladę połam i rozpuść w mikrofalówce lub kąpieli wodnej. Nie gotuj.
- Do pozostałych 2/3 ciasta dodaj kakao, rozpuszczoną czekoladę i zmiksuj, następnie dodaj pokruszone orzechy i wymieszaj łyżką.
- Do mniejszej części ciasta dodaj starty na tarce marcepan.
- Blachę wyłóż papierem. Wylej ciemne ciasto, wyrównaj, następnie jasne. Rozłóż śliwki skórką do dołu i posyp kruszonką.
- Piecz 45 min. w temp. 180*C.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz
OK