Durszlak.pl

niedziela, 24 sierpnia 2014

Placek karaibski ze śliwkami

Czekoladowy
marcepanowy 
ze śliwkami
i orzechami włoskimi
Inspiracją była duża ilość śliwek
mirabelkowy blog
i wakacyjna nazwa 



Czas: Przygotowanie 30 min; pieczenie 45 min.


Składniki:
  • 800 g śliwek węgierek lub podobnych
  • 6 jajek
  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g mąki ziemniaczanej
  • 300 g cukru brązowego ( może być biały)
  • 200 ml oleju
  • 150 ml kefiru lub maślanki
  • 100 g czekolady deserowej lub gorzkiej
  • 3 czubate łyżki kakao
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki rumu
  • 2 szczypty soli
  • 80 g orzechów włoskich ( alergicy pomijają)
  • 80 g zimnego marcepanu ( alergicy mogą zastąpić cukrem waniliowym)
  • kruszonka: 100g masła, 100g cukru, 150 g mąki
  • forma 25 x 30 cm.

Przygotowanie:
  1.  Śliwki umyj, przekrój na pół i usuń pestki. Wymieszaj oba rodzaje mąki z proszkiem do pieczenia i solą.
  2. Zrób kruszonkę. Wsyp na talerz składniki, masło posiekaj nożem i dalej wyrabiaj końcami palców składniki kruszonki aż powstaną drobne grudki. Wstaw do lodówki.
  3. Jajka utrzyj z cukrem na jasną masę. Dodaj olej, zmiksuj. Dodaj maślankę lub kefir i ponownie zmiksuj. Następnie dodaj wymieszane mąki i krótko zmiksuj tylko do połączenia składników. Odłóż 1/3 ciasta. 
  4. Rozgrzej piekarnik do 180*C.
  5. Czekoladę połam i rozpuść w mikrofalówce lub kąpieli wodnej. Nie gotuj.
  6. Do pozostałych 2/3 ciasta dodaj kakao, rozpuszczoną czekoladę i zmiksuj, następnie dodaj pokruszone orzechy i wymieszaj łyżką.
  7. Do mniejszej części ciasta dodaj starty na tarce marcepan.
  8. Blachę wyłóż papierem. Wylej ciemne ciasto, wyrównaj, następnie jasne. Rozłóż śliwki skórką do dołu i posyp kruszonką.
  9. Piecz 45 min. w temp. 180*C.



Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

OK