Plastry cukinii
w cieście z mąki razowej
Czas:przygotowanie 20 min; smażenie 10 min
Składniki:
- mała cukinia ok 35 dkg
- ok.1 szklanki mąki pszennej razowej ( może być zwykła biała)
- 1 szklanka wody
- 1 jajko
- ok 1/2 łyżeczki soli
- pieprz
- olej do smażenia
Przygotowanie:
- Cukinię umyj i potnij wzdłuż na cienkie plastry. Posyp solą i pieprzem.
- Mąkę ubij z wodą i jajkiem i 1/3 łyżeczki soli. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany tak jak na naleśniki.
- Na patelni rozgrzej olej. Plastry cukinii zanurz całkowicie w cieście i kładź na olej. Opiecz obie strony.
- Podawaj gorące, posypane szczypiorkiem z sosem pomidorowym.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz
OK