Jabłecznik, który jest dobry na zimno i na ciepło z lodami waniliowymi.
Można go podgrzewać.
Czas: Przygotowanie 30 min; Pieczenie 50 min
Składniki:
Jabłka:
- 5 jabłek
- 2 łyżki cukru
- 1/2 łyżeczki cynamonu
proporcje na formę 30cm x 12 cm
- 1 jajko
- 2 szklanki mąki
- 100 g masła zimnego
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 2 łyżki wody
- 1 łyżka cukru do posypania
- Ciasto. Wymieszaj w misce 2 szklanki mąki,1/2 szkl. cukru, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia i szczyptę soli. Dodaj masło pokrojone na małe kawałki, wymieszaj łyżką. Teraz dodaj jajko, 2 łyżki wody i zagnieć wszystko krótko (żeby masło nie rozpuściło się zbyt mocno od ciepła rąk) tak aby składniki się połączyły. Uformuj kulę, przykryj miskę i wstaw do lodówki na ok 20 min.
- W tym czasie rozgrzej piekarnik do 190*C.
- Jabłka umyj, obierz i usuń gniazda nasienne. Dwa jabłka zetrzyj na tarce o grubych oczkach a pozostałe pokrój w małe kawałki ( można wszystkie zetrzeć). Dodaj do jabłek 2 łyżki cukru i cynamon.
- Wyjmij ciasto z lodówki, podziel na dwie części i każdą rozwałkuj na prostokąt o wymiarach formy której używasz.
- Formę wysmaruj masłem lub wyłóż papierem do pieczenia. Układaj warstwami: najpierw rozwałkowane ciasto, potem jabłka i drugi kawałek rozwałkowanego ciasta. Posyp wierzch ciasta 1 łyżką cukru
- Wstaw do nagrzanego piekarnika na 50 min. Jeśli wierzch będzie się przypalał to przykryj folią aluminiową ( można też skrócić czas pieczenia do 45 min.)
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz
OK