Durszlak.pl

środa, 5 lutego 2014

Jabłecznik

Jabłecznik, który jest dobry na zimno i na ciepło z lodami waniliowymi.
Można go podgrzewać. 

Czas: Przygotowanie 30 min; Pieczenie 50 min

Składniki:
Jabłka:
  • 5 jabłek 
  • 2 łyżki cukru
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
Ciasto:
proporcje na formę 30cm x 12 cm

  • 1 jajko
  • 2 szklanki mąki
  • 100 g masła zimnego
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 łyżki wody
  • 1 łyżka cukru do posypania 
 Dodatki: lody waniliowe,lody śmietankowe lub jogurt naturalny gęsty.

Przygotowanie:
  1. Ciasto. Wymieszaj w misce 2 szklanki mąki,1/2 szkl. cukru, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia i szczyptę soli. Dodaj masło pokrojone na małe kawałki, wymieszaj łyżką. Teraz dodaj jajko, 2 łyżki wody i zagnieć wszystko krótko (żeby masło nie rozpuściło się zbyt mocno od ciepła rąk) tak aby składniki się połączyły. Uformuj kulę, przykryj miskę i wstaw do lodówki na ok 20 min.
  2. W tym czasie rozgrzej piekarnik do 190*C.
  3. Jabłka umyj, obierz i usuń gniazda nasienne. Dwa jabłka zetrzyj na tarce o grubych oczkach a pozostałe pokrój w małe kawałki ( można wszystkie zetrzeć). Dodaj do jabłek 2 łyżki cukru i cynamon.
  4. Wyjmij ciasto z lodówki, podziel na dwie części i każdą rozwałkuj na prostokąt o wymiarach formy której używasz.
  5. Formę wysmaruj masłem lub wyłóż papierem do pieczenia. Układaj warstwami: najpierw rozwałkowane ciasto, potem jabłka i drugi kawałek rozwałkowanego ciasta. Posyp wierzch ciasta 1 łyżką cukru
  6. Wstaw do nagrzanego piekarnika na 50 min. Jeśli wierzch będzie się przypalał to przykryj folią aluminiową ( można też skrócić czas pieczenia do 45 min.)




Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

OK