Durszlak.pl

czwartek, 28 sierpnia 2014

Kapuśniak z ziemniakami i zmiksowanymi pomidorami

Kapuśniak z białej kapusty
z ziemniakami
i świeżymi pomidorami
( połączenie kapuśniaku i zupy krem pomidorowej)
 




Czas: 1 godz

Składniki:
  • 1/2 główki małej kapusty
  • 1/2 litra wody
  • 2 małe marchewki
  • 1 mała pietruszka korzeniowa
  • 5 małych ziemniaków
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 średnia cebula
  • 1 ząbek czosnku 
  • 3 średnie pomidory
  • sól
  • pieprz czarny
  • 1/2 łyżeczki chili
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki posiekanego koperku


Przygotowanie:
  1. Cebulę i czosnek obierz i pokrój w kostkę.Pomidory pokrój na mniejsze kawałki.
  2.  Podsmaż na patelni cebulę przez 2 minuty lekko rumieniąc . Dodaj posiekany czosnek i podsmaż 1/2 min. Następnie dodaj chili, przemieszaj i natychmiast (bo papryka w proszku szybko się przypala) dodaj pokrojone pomidory i natkę pietruszki. Przykryj i duś na małym ogniu 5 min. Po tym czasie zmiksuj.
  3. W międzyczasie umyj, obierz marchewki  i pietruszkę a potem pokrój na plasterki. Kapustę umyj usuń twardy głąb, zewnętrzne brzydkie liście, przekrój na pół. Poszatkuj na drobne paski 1/2 główki. Ziemniaki obierz i pokrój w małą kostkę.
  4. Teraz wlej 1/2 litra wody, dodaj poszatkowaną kapustę i pokrojone  warzywa. Dodaj 1 łyżeczkę cukru, 1/2 łyżeczki soli.
  5. Gotuj ok 20 min aż warzywa będą miękkie.Jeśli zupa jest za gęsta dodaj 1 szklankę wody i pogotuj ok 3 min. Posmakuj, dopraw pieprzem i solą, posyp koperkiem. Można dodać 1 łyżkę soku z cytryny.



    Brak komentarzy :

    Prześlij komentarz

    OK