Gazpacho.
czyta się "gaspaczo"
Hiszpańska zupa wywodząca się z Andaluzji,
nie wymaga gotowania,
podaje się zimną
składa się z
pomidorów,cebuli,ogórka
i papryki.
Czas:przygotowanie 30 min; chłodzenie 2 godz.
Składniki:
- 6 dojrzałych pomidorów
- 1 ogórek średni
- 1 cebula
- pęczek szczypiorku
- 2 ząbki czosnku
- 1 zielona papryka
- 4 łyżki oliwy
- 3 łyżeczki octu winnego lub balsamicznego
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1/3 łyżeczki suszonego chili
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego
- dodatki:kilka kostek sera feta, grzanki
Przygotowanie:
- Warzywa umyć. Pomidory sparzyć wrzątkiem, zdjąć skórkę, pokroić w kostkę. Ogórek obrać, usunąć pestki jeśli są duże i pokroić w kostkę. Cebulę i szczypiorek obrać i pokroić w drobną kostkę. Paprykę oczyścić z nasion i drobno pokroić.
- 2/3 warzyw zmiksować z rozgniecionym czosnkiem i oliwą. Doprawić octem, pieprzem, chili i sokiem z cytryny.
- Szczelnie przykryć i wstawić do lodówki na 2 godziny. Pozostałe pokrojone warzywa też wstawić do lodówki.
- Rozlać do miseczek lub szklanek. Przed podaniem posypać pokrojonymi warzywami i serem feta. Przed jedzeniem wymieszać.
Gazpacho to jedna z zup do której w tym roku się przymierzam, może to już czas? ;) Świetny przepis :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam