Durszlak.pl

piątek, 8 sierpnia 2014

Gazpacho.

Gazpacho. 
czyta się "gaspaczo"
Hiszpańska zupa wywodząca się z Andaluzji,
nie wymaga gotowania,
podaje się zimną
składa się z 
pomidorów,cebuli,ogórka
i papryki.



Czas:przygotowanie 30 min; chłodzenie 2 godz.


Składniki:
  • 6 dojrzałych pomidorów
  • 1 ogórek średni
  • 1 cebula
  • pęczek szczypiorku
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 zielona papryka
  • 4 łyżki oliwy
  • 3 łyżeczki octu winnego lub balsamicznego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1/3 łyżeczki suszonego chili
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego
  • dodatki:kilka kostek sera feta, grzanki
 


Przygotowanie:
  1.  Warzywa umyć. Pomidory sparzyć wrzątkiem, zdjąć skórkę, pokroić w kostkę. Ogórek obrać, usunąć pestki jeśli są duże i pokroić w kostkę. Cebulę i szczypiorek obrać i pokroić w drobną kostkę. Paprykę oczyścić z nasion i drobno pokroić.
  2. 2/3 warzyw zmiksować z rozgniecionym czosnkiem i oliwą. Doprawić octem, pieprzem, chili i sokiem z cytryny.
  3. Szczelnie przykryć i wstawić do lodówki na 2 godziny. Pozostałe pokrojone warzywa też wstawić do lodówki.
  4. Rozlać do miseczek lub szklanek. Przed podaniem posypać pokrojonymi warzywami i serem feta. Przed jedzeniem wymieszać.

Światowe zupy

1 komentarz :

  1. Gazpacho to jedna z zup do której w tym roku się przymierzam, może to już czas? ;) Świetny przepis :)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

OK