Niemiłosiernie słodki arbuz
z kwaskowym sosem
z mango
brzoskwini
i limonki
Czas:15 do 20 min.
Składniki:
- 1/4 małego arbuza
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżeczka masła
- 1 dojrzałe mango
- 1 dojrzała brzoskwinia
- sok z 1/2 limonki
- dodatki: borówki, listki mięty
Przygotowanie:
- Arbuza pokrój w plastry o grubości 1 cm. Plastry na małe trójkąty.
- Mango i brzoskwinię umyj i obierz. Okrój nożem miąższ usuwając pestki z obu owoców. Miąższ zmiksuj razem z sokiem wyciśniętym z 1/2 umytej limonki.
- Rozgrzej masło z miodem na patelni. Połóż arbuza na patelnię i obsmaż po 3 min z każdej strony. (W oryginalnym przepisie Pawła Okrasy arbuz jest posmarowany miodem i grilowany.)
- Ciepłego arbuza połóż na talerz. Obok nalej po 3 łyżki sosu z mango. Udekoruj borówkami i listkami mięty.
Ciekawe :)
OdpowiedzUsuńCiepły arbuz...? Intrygujące :)
OdpowiedzUsuń