Durszlak.pl

sobota, 25 stycznia 2014

Bułkodrożdżówka.

Bułkodrożdżówka 
ciasto drożdżowe na śniadanie i na deser 
z nadzieniem lub bez


Czas: do 2,5 godz. razem z czasem wyrastania

Składniki: 
  • 300 g mąki (2 szklanki)
  • 50 g drożdży świeżych 
  • 1 szklanka mleka 
  • 1/2 szklanki cukru zwykłego 
  • 1 cukier waniliowy mały 16 g 
  • 2 jajka 
  • 100 g masła 
  • 1/3 łyżeczki soli 
  • 1/3 opakowania mrożonych wiśni ( lub malin ) 
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej ( lub pszennej) do owoców
  • kruszonka:1 łyżka cukru,1 łyżka masła 2 łyżki mąki pszennej ( albo 1 łyżka pszennej+ 1 łyżka krupczatki)

Przygotowanie:  

  1. Przygotować owoce. Owoce umyć i rozmrozić. Rozmrożone przecedzić , muszą być suche.
  2.  Zrobić zaczyn.Przygotować dużą miskę (5 l). Pokruszyć drożdże,dodać 1 łyżkę cukru, wlać 4 łyżki mocno ciepłego mleka i mieszając rozpuścić drożdże i cukier. Na końcu dodać 1 łyżkę mąki i wymieszać.Odstawić do wyrośnięcia na ok 20 min lub aż zaczyn  podwoi swoją objętość.
  3. W tym czasie podgrzać nie gotować 1 szklankę mleka, rozpuścić w mleku  60g masła 1/2 szkl.cukru, i cukier waniliowy.
  4. Zagnieć ciasto.Po tym czasie do zaczynu dodać 2 jajka wymieszać. Dodać połowę mieszanki ciepłego mleka z masłem i cukrem - wymieszać. Następnie dodać 1 szklankę przesianej mąki i 1/3 łyżeczki soli, wymieszać tak aby nie było grudek mikserem albo trzepaczką do jajek. Dalej dodawać na zmianę mleko i mąkę aż do wyczerpania składników mieszając mikserem lub wyrabiać ręką. Będzie coraz trudniej bo zrobi się coraz gęstsze.  (Musi być na tyle gęste i elastyczne aby udało się zrobić kulkę która po położeniu na stole nie rozleje się w placek). Przykryć miskę bawełnianą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 godz. lub aż podwoi objętość.
  5. Przygotować płaską kwadratową formę 30cm x 25 cm i wyłożyć ją papierem do pieczenia.
  6. Przygotować głęboki talerz wsypać owoce i wymieszać z 1 łyżką mąki ziemniaczanej, która wchłonie resztę wilgoci.
  7. Na drugim talerzu rozpuścić pozostałe masło.
  8. Bułeczki bez nadzienia.Nabierać po kawałku ciasta i robić kulki o średnicy ok 5 cm., obtoczyć w rozpuszczonym maśle i układać na blachę w odstępach 3 cm. Wykorzystaj połowę ciasta.
  9. Bułeczki z owocami. Weź kawałek ciasta , rozpłaszcz, nałóż po 4 lub  5 wiśni, złóż na pół i zlep jak pieroga. Uformuj w kulkę,obtocz w maśle i połóż na blachę pozostawiając odstępy.Oznacz je jedną wiśnią.

  10. Zrób kruszonkę:Wymieszaj 1 łyżkę cukru,2 łyżki mąki, i pokrojone w małe kawałki 2 łyżki masła.Rozgnieć wszystko palcami na małe drobinki. Posyp kruszonką bułki .Odstaw do wyrośnięcia na 30 min.( te na zdjęciu są już wyrośnięte) Piekarnik nagrzej do 180*C.
  11. Wstaw do piekarnika na 30 min. Bułeczki jeszcze urosną i się połączą.





3 komentarze :

  1. Mama pacz co można z jajkiem robić
    http://d24w6bsrhbeh9d.cloudfront.net/photo/aXb4ZOV_460sa.gif

    OdpowiedzUsuń
  2. Pokaż tacie co nowa beemka ma na desce rozdzielczej
    http://c3201142.cdn03.imgwykop.pl/comment_oHlJKW2l186i97YPYso6niLl7P8tjKt7.jpg

    OdpowiedzUsuń

OK