Czas przygotowania: 20 min.
Składniki:
Składniki:
- makrela wędzona dowolnej wielkości
- 2 jajka ugotowane na twardo
- 2 ogórki kiszone
- 1 mała cebula biała
- 1 mała puszka kukurydzy ok 150 g ( można zastąpić groszkiem zielonym z puszki lub marchewką z groszkiem, którą można kupić w słoikach)
- 1 mała czerwona papryka świeża
- 2 szczypty soli,1/2 łyżeczki pieprzu czarnego.
- 2 łyżki oliwy + 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego (jeśli lubisz majonez to zamiast oliwy i jogurtu dodaj 3 łyżki majonezu)
- Jajka.Ugotuj 2 jajka na twardo.Zagotuj wodę w małym garnku.Musi być jej tyle, żeby jajka po włożeniu były przykryte wodą.Włóż ostrożnie jajka do wrzącej wody( przy pomocy dużej łyżki) i gotuj 10 min. Po 10 min wylej gorącą wodę i zalej jajka zimną na ok 4 min.
- Makrela.Zdejmij skórę z makreli, następnie obierz dokładnie z ości .Mięso makreli można odrywać małymi kawałkami bo i tak musi być rozdrobnione.Potem wszystkie składniki mieszamy dlatego bardzo ważne jest aby nie było ości.Najgorsze za nami.
- Przygotuj małą miskę. Ugotowane i lekko ostudzone jajka pokrój w kostkę i włóż do miski. Cebulę obierz z łusek. Cebulę i kiszone ogórki pokrój w drobną kostkę dodaj do jajek i wymieszaj.Następnie dodaj rozdrobnioną makrelę i kukurydzę ( lub groszek i marchewkę).
- Dopraw tylko 2 szczyptami soli(makrela i ogórki są już słone) i 1/2 łyżeczki pieprzu, wymieszaj i dodaj oliwę z jogurtem( lub majonez).
port na Lanzarotte |
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz
OK