Szarpaninka czyli sos z mięsa mielonego wg babci Anny
Potrawa powstała w czasie wojny, wtedy była robiona z resztek mięsa i tego co udało się zdobyć. Nazwa własna babci Anny.
Teraz podrasowana przez czas dowolnego dostępu do produktów, przypomina sos do spaghetti bolognese.
Czas: 25 min
Składniki:
- 0,5 kg mięsa mielonego dowolnego (ja użyłam 0,25kg wołowiny i 0,25kg mielonego udźca z indyka)
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 cebula biała
- przyprawy:ok 2 płaskie łyżeczki soli,1/2 łyżeczki pieprzu czarnego,1/2 łyżeczki papryki w proszku, 2 łyżki soku z cytryny do smaku
- 1/2 paczki makaronu spaghetti tj.250 g na 3 osoby ( można jeść z pieczywem)
- 2-3 łyżki oliwy do smażenia
- 1 szklanka letniej wody z 1 łyżeczką mąki pszennej
- opcjonalnie: 2 łyżki startego na tarce sera Grana Padano lub Parmezanu
- woda do gotowania makaronu
Przygotowanie:
- Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę.Rozgrzać lekko oliwę na patelni ,wrzucić cebulę i podsmażać przez 4 min. od czasu do czasu mieszając.
- Dodać mięso , wymieszać z cebulą tak aby mięso pokryło dno patelni równą warstwą. Podsmażać na dużym ogniu tak aby mięso stało się brązowe. Zmniejszyć ogień i dodać 3/4 płaskiej łyżeczki soli, pieprz, paprykę w proszku, szybko przemieszać (1/2 min. bo papryka szybko się przypala). Następnie dodać koncentrat pomidorowy i wodę wymieszaną z mąką ( woda ma być lekko ciepła aby z mąki nie zrobiła się kluska). Wymieszać, przykryć i gotować na małym ogniu 10 min. Na końcu posmakować i w razie potrzeby dosolić i doprawić sokiem z cytryny.
- W międzyczasie wlać do garnka ok. 3 litry wody, dodać 1/2 łyżeczki soli i zagotować. Wsypać makaron i gotować wg czasu podanego na opakowaniu makaronu. Odcedzić.
- Makaron układać na środku talerza a na niego wykładać mięsny sos. Posypać serem jeśli używamy.
- Można jeść sam sos mięsny z bułką np. na kolację.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz
OK