Sałatka z tuńczyka
Czas: 15 min.
Składniki:
- 1 puszka tuńczyka w oleju
- 1 cebula
- 1 główka sałaty (ja dałam 3 garście roszponki )
- 20 dkg miękkiego sera żółtego
- do sosu:
- 2 łyżki majonezu ( można zastąpić 2 łyżkami jogurtu naturalnego z 1 łyżką oliwy)
- 1 łyżka ketchupu
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżka soku z cytryny
- szczypta soli
- 1/4 łyżeczki chili w proszku lub ostrej papryki czerwonej w proszku
Przygotowanie:
- Liście sałaty opłukać, pokroić w paski i wysypać na dno talerza.
- Cebulę pokroić w cienkie krążki i porozdzielać na pierścienie.
- Ser pokroić w kostkę.
- Zrobić sos: wymieszać w kubku 2 łyżki majonezu,1 łyżkę ketchupu, 1 łyżeczkę musztardy, sól i chili.
- Następnie nałożyć warstwami: sałatę, rybki odsączone z oleju i pokruszone na kawałki, ser oraz cebulę. Polać sosem.
Ostatnio jak zjadłem puszkę szprotek w pomidorach to Marta nie chciała się do mnie zbliżać bo śmierdziałem :(
OdpowiedzUsuńMyślę że tuńczyk tak nie śmierdzi.Jest wymieszany z warzywami, a w sosie jest cytryna to zapach ryby trochę znika w tłumie.
Usuń