Durszlak.pl

czwartek, 23 stycznia 2014

Sałatka z tuńczyka.

Sałatka z tuńczyka



Czas: 15 min.

Składniki:
  • 1 puszka tuńczyka w oleju 
  • 1 cebula 
  • 1 główka sałaty (ja dałam 3 garście roszponki ) 
  • 20 dkg miękkiego sera żółtego 
  • do sosu:
  • 2 łyżki majonezu ( można zastąpić 2 łyżkami jogurtu naturalnego z 1 łyżką oliwy)
  • 1 łyżka ketchupu 
  • 1 łyżeczka musztardy 
  • 1 łyżka soku z cytryny
  •  szczypta soli
  •  1/4 łyżeczki chili w proszku lub ostrej papryki czerwonej w proszku

Przygotowanie:
  1. Liście sałaty opłukać, pokroić w paski i wysypać na dno talerza. 
  2. Cebulę pokroić w cienkie krążki i porozdzielać na pierścienie. 
  3. Ser pokroić w kostkę. 
  4. Zrobić sos: wymieszać w kubku 2 łyżki majonezu,1 łyżkę ketchupu, 1 łyżeczkę musztardy, sól i chili. 
  5. Następnie nałożyć warstwami:  sałatę, rybki odsączone z oleju i pokruszone na kawałki, ser oraz cebulę. Polać sosem.



2 komentarze :

  1. Ostatnio jak zjadłem puszkę szprotek w pomidorach to Marta nie chciała się do mnie zbliżać bo śmierdziałem :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę że tuńczyk tak nie śmierdzi.Jest wymieszany z warzywami, a w sosie jest cytryna to zapach ryby trochę znika w tłumie.

      Usuń

OK