Durszlak.pl

sobota, 11 stycznia 2014

Udka kurczaka z cytryną,miodem i czosnkiem


Udka w kwaśno-słodkiej marynacie 

z ziemniakami podsmażanymi z rozmarynem, sałatą i pomidorami.


na podstawie przepisu z książki "Pascal contra Okrasa"


Czas: Przygotowanie 20 min.; gotowanie ziemniaków 20 min.;smażenie udek 35 min

Składniki:
  • 4 podudzia z kurczaka (lub całe pałki, wtedy trzeba je przekroić na pół)
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1.5 łyżki miodu
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cm korzenia imbiru (lub 1/2 płaskiej łyżeczki suszonego)
  • sól,pieprz czarny
  • ok 2 łyżek oliwy do smażenia
Składniki do ziemniaków:

  • 1/2 kg ziemniaków
  • 1 łyżka oliwy do smażenia
  • 1 łyżka masła do smażenia
  • 1/2 łyżeczki soli ,pieprz 
  • rozmaryn
Składniki na sałatkę:

  • sałata
  • 4 pomidorki koktajlowe
  • 2 łyżki oliwy
  • 1/2 małej cebuli
  • 1/2 łyżeczki musztardy
  • 1łyżeczka soku z cytryny

Przygotowanie:
  1. Kurczak.Udka umyj,przekrój na pół (jeśli masz całe pałki) i odkrój nadmiar skóry, osusz, oprósz solą i pieprzem z obu stron.Imbir obierz, zetrzyj na tarce, ząbek czosnku rozgnieć i dodaj do kurczaka. Dodaj sok z 1/2 cytryny i 1,5 łyżki miodu. Przykryj i wstaw do lodówki na 15 min.
  2. W tym czasie obierz ziemniaki pokrój w ćwiartki, włóż do posolonego 1/2 łyżeczki soli wrzątku i obgotuj 10 min.Po tym czasie odcedź. Będą jeszcze lekko twarde ( ciąg dalszy pkt 4)
  3. Wyjmij kurczaka z lodówki. Rozgrzej 2 łyżki oliwy na patelni. Udka wyciągnij z marynaty i smaż pod przykryciem (pod przykryciem bo mocno pryska) z obu stron po ok 3 min.Pozostałą marynatę dodaj na patelnię, dodaj 2 łyżki wody i duś pod przykryciem na małym ogniu ok 25 min.Jeśli po tym czasie sos będzie zbyt rzadki lub udka niedogotowane, to gotuj bez przykrycia jeszcze ok 10 min. aż sos się zredukuje i zagęści ( pilnuj i mieszaj bo miód może się przypalać).
  4. Na drugiej patelni rozgrzej 1 łyżkę oliwę i 1 łyżkę masła, dodaj podgotowane ziemniaki,posyp rozmarynem i podsmaż pod przykryciem 5 min.(można to samo zrobić w garnku w którym gotowały się ziemniaki ,ale trzeba go przedtem umyć).
  5. Sałatka.Sałatę umyj, porwij na kawałki.Pomidory pokrój na ćwiartki. Zrób sos .Wymieszaj oliwę,musztardę,cebulę pokrojoną w drobną kostkę,cytrynę i dodaj do sałaty z pomidorami.

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

OK