Durszlak.pl

środa, 8 stycznia 2014

Zupa pomidorowa z ryżem.

Zupa pomidorowa z gotowych półproduktów.




Czas: przygotowanie 10 min.; gotowanie 40 min.(lub 50 min)
Składniki:
  • 1 pierś kurczaka pokrojona na małe kawałki (lub do wyboru 4 skrzydełka,3 udka)
  • 1/2 mrożonki warzywnej "włoszczyzna",która zawiera marchew,seler,por,pietruszkę.
  • 1/2 szklanki ryżu (ja dałam razowy ale może być biały
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego ze słoika
  • 1 łyżeczka mąki pszennej
  • przyprawy:1i 1/2 łyżeczki soli,1/2 łyżeczki pieprzu czarnego,1 listek laurowy,1 ziele angielskie,1 ząbek czosnku,1/2 łyżeczki suszonej bazylii( to wszystko można zastąpić 1 kostką rosołową lub 1 łyżeczką przyprawy typu jarzynka lub vegeta ale warto kupić te przyprawy bo starczają na długo)
  • 3 łyżki śmietany lub jogurtu naturalnego ale jeśli ma być na następny dzień to lepiej śmietanę
  • 1,5 litra wody
  • garnek o poj.4 l
Przygotowanie:
  1. Wlej do garnka 1,5 l zimnej wody, dodaj mięso,mrożonkę warzywną,przyprawy.Zagotuj bez pokrywki (bo może wykipieć) dopiero wtedy zmniejsz ogień, przykryj i gotuj 20 min.(jeżeli dodawałeś udka to 30 min)
  2. Po tym czasie dodaj 1/2szklanki ryżu, koncentrat pomidorowy, 1 łyżeczkę mąki (rozrobioną w ten sposób:mąkę rozpuszczamy w 1/4 szklanki wody,dodajemy po 1łyżce gorącej zupy i  mieszamy.Mieszankę wlewamy do zupy). Jeśli dawałeś pojedyncze przyprawy to 1/2 łyżeczki suszonej bazylii dajesz dopiero teraz .Gotuj wszystko jeszcze 20 min.
  3. Po tym czasie dodajesz tylko śmietanę (rozrobioną tak jak mąkę) lub jogurt (Uwaga: jogurt dajemy dopiero jak zupa przestygnie po ok 5 min. i już nie gotujemy bo jogurt się zważy i zupa zrobi się wodnista)
Taka zupa może być na pierwsze danie a na drugie naleśniki z następnego przepisu albo placki z jabłkami z 30 listopada 2012


Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

OK