Durszlak.pl

sobota, 1 lutego 2014

Paprykarz z kurczaka z kluskami.

Paprykarz z piersi kurczaka z kluskami z mąki razowej
wersja zimowa
 jest to danie kuchni węgierskiej



Czas : przygotowanie 30 min. ; gotowanie mięsa 35 min; gotowanie klusek 10 min.

Składniki:
  • 1 pierś kurczaka podwójna( mogą być udka,skrzydełka lub wszystkie części kurczaka razem ale wtedy wydłużamy czas gotowania o ok.15 min)
  • 3 łyżki oleju
  • 1 mała cebula
  • 1 papryka (ja dałam pomarańczową w oryginalnym przepisie jest zielona)
  • 1 puszka krojonych pomidorów 400 g
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 200 ml jogurtu greckiego (lub kwaśnej śmietany)
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • sól
Ciasto na kluski:
  • 1 szklanka mąki pszennej białej (ja dałam 1/2 szkl. razowej i 1/2 szkl. białej)
  • 1 jajko
  • 8 łyżek mleka
  • 1 łyżeczka soli 
*jeśli nie masz czasu na robienie  klusek możesz ugotować biały ryż

 Przygotowanie:
  1. Kurczaka umyć, osuszyć. Przekroić pierś na pół a potem w poprzek na plastry grubości 1,5 cm,oprószyć solą i odstawić na 30 min.
  2. Paprykę umyć,przekroić na pół,wyjąć nasiona i pokroić na paski.Cebulę drobno pokroić.
  3. Na oleju na patelni przyrumienić cebulę ( ok 4 min mieszając)Następnie oprószyć 1 łyżeczką mielonej papryki słodkiej i natychmiast wrzucić kawałki kurczaka i podsmażyć mieszając przez  4 min.(papryka szybko się przypala i robi się gorzka). Podlać 4 łyżkami wody i dusić na małym ogniu pod przykryciem. Po 15 min dodać pokrojone papryki i pomidory w puszce.Dalej dusić pod przykryciem aż kurczaki będą miękkie w miarę potrzeby dolać wodę (kurczaki powinny dusić się w małej ilości sosu).Do puszki po pomidorach wlać 1/4 szklanki wody,dodać 1 łyżkę mąki i rozmieszać, następnie dodać do zimnej mieszanki trochę gorącego sosu i jeszcze raz energicznie wymieszać.Wlać do sosu i zagotować.
  4. Zestawić patelnię z ognia. Jogurt dodać do sosu w następujący sposób: dolać 1 łyżkę gorącego sosu do jogurtu i wymieszać, potem w taki sam sposób domieszać jeszcze 3 łyżki. Ciepłą mieszankę dolać do sosu.
  5. Zrobić kluski.Zagotować wodę z 1 łyżeczką soli w garnku ok 4 l. Ubić jajko z odrobiną soli, dodać mąkę i 8 łyżek mleka. Ciasto będzie gęste.Na wilgotnej desce rozłożyć ciasto na grubość 0,5 cm. Nożem odcinać kawałki ciasta i wrzucać do dużej ilości wrzącej osolonej wody.Gotować 5 min od wypłynięcia.Ugotowane kluski odcedzić.
  6. Podawać paprykarz z kluskami.




Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

OK