Paprykarz z piersi kurczaka z kluskami z mąki razowej
wersja zimowa
jest to danie kuchni węgierskiej
Czas : przygotowanie 30 min. ; gotowanie mięsa 35 min; gotowanie klusek 10 min.
Składniki:
- 1 pierś kurczaka podwójna( mogą być udka,skrzydełka lub wszystkie części kurczaka razem ale wtedy wydłużamy czas gotowania o ok.15 min)
- 3 łyżki oleju
- 1 mała cebula
- 1 papryka (ja dałam pomarańczową w oryginalnym przepisie jest zielona)
- 1 puszka krojonych pomidorów 400 g
- 1 łyżka mąki pszennej
- 200 ml jogurtu greckiego (lub kwaśnej śmietany)
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- sól
- 1 szklanka mąki pszennej białej (ja dałam 1/2 szkl. razowej i 1/2 szkl. białej)
- 1 jajko
- 8 łyżek mleka
- 1 łyżeczka soli
Przygotowanie:
- Kurczaka umyć, osuszyć. Przekroić pierś na pół a potem w poprzek na plastry grubości 1,5 cm,oprószyć solą i odstawić na 30 min.
- Paprykę umyć,przekroić na pół,wyjąć nasiona i pokroić na paski.Cebulę drobno pokroić.
- Na oleju na patelni przyrumienić cebulę ( ok 4 min mieszając)Następnie oprószyć 1 łyżeczką mielonej papryki słodkiej i natychmiast wrzucić kawałki kurczaka i podsmażyć mieszając przez 4 min.(papryka szybko się przypala i robi się gorzka). Podlać 4 łyżkami wody i dusić na małym ogniu pod przykryciem. Po 15 min dodać pokrojone papryki i pomidory w puszce.Dalej dusić pod przykryciem aż kurczaki będą miękkie w miarę potrzeby dolać wodę (kurczaki powinny dusić się w małej ilości sosu).Do puszki po pomidorach wlać 1/4 szklanki wody,dodać 1 łyżkę mąki i rozmieszać, następnie dodać do zimnej mieszanki trochę gorącego sosu i jeszcze raz energicznie wymieszać.Wlać do sosu i zagotować.
- Zestawić patelnię z ognia. Jogurt dodać do sosu w następujący sposób: dolać 1 łyżkę gorącego sosu do jogurtu i wymieszać, potem w taki sam sposób domieszać jeszcze 3 łyżki. Ciepłą mieszankę dolać do sosu.
- Zrobić kluski.Zagotować wodę z 1 łyżeczką soli w garnku ok 4 l. Ubić jajko z odrobiną soli, dodać mąkę i 8 łyżek mleka. Ciasto będzie gęste.Na wilgotnej desce rozłożyć ciasto na grubość 0,5 cm. Nożem odcinać kawałki ciasta i wrzucać do dużej ilości wrzącej osolonej wody.Gotować 5 min od wypłynięcia.Ugotowane kluski odcedzić.
- Podawać paprykarz z kluskami.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz
OK