Durszlak.pl

sobota, 11 stycznia 2014

Brzoskwinie zapiekane pod kruszonką.

Brzoskwinie z jabłkami zapiekane pod kruszonką

( kruszonka podobna do tej na drożdżówce)
szybki deser zwany crumble owocowe na podstawie przepisu kwestiasmaku.com


 Czas: przygotowanie 20 min, pieczenie 30min do 40 min.
Składniki:
  • 1 puszka brzoskwiń( latem 5 świeżych brzoskwiń,obranych, posypanych 2 łyżkami cukru)
  • 2 jabłka
  • 2 łyżki masła zimnego
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki mąki
  • jogurt naturalny gęsty lub lody śmietankowe 
  • ja dodałam do kruszonki 3/4 szklanki świeżych wiórków kokosowych ale alergicy pomijają ten produkt

Przygotowanie:

  1. Piekarnik nagrzać do 180*C. Brzoskwinie odsączyć z zalewy, pokroić w kostkę dowolnej wielkości.Jabłka obrać, pokroić w podobnej wielkości kostkę. Owoce wymieszać i włożyc do naczynia żaroodpornego (jeśli wykładasz na blachę do pieczenia to wysmaruj ją masłem), które można wstawić do piekarnika .
  2. Przygotować kruszonkę.Do małej miski wsypać mąkę, cukier i pokrojone masło (wiórki kokosowe jeśli używasz). Rozetrzeć palcami wszystkie składniki tak aby się połączyły.Rozsypać kruszonkę na owocach.
  3. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 40 min. lub do czasu aż kruszonka będzie zrumieniona.
  4. Podawać ciepłe z jogurtem naturalnym lub lodami .


Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

OK