Brzoskwinie z jabłkami zapiekane pod kruszonką
( kruszonka podobna do tej na drożdżówce)
szybki deser zwany crumble owocowe na podstawie przepisu kwestiasmaku.com
Czas: przygotowanie 20 min, pieczenie 30min do 40 min.
Składniki:
- 1 puszka brzoskwiń( latem 5 świeżych brzoskwiń,obranych, posypanych 2 łyżkami cukru)
- 2 jabłka
- 2 łyżki masła zimnego
- 3 łyżki cukru
- 3 łyżki mąki
- jogurt naturalny gęsty lub lody śmietankowe
- ja dodałam do kruszonki 3/4 szklanki świeżych wiórków kokosowych ale alergicy pomijają ten produkt
Przygotowanie:
- Piekarnik nagrzać do 180*C. Brzoskwinie odsączyć z zalewy, pokroić w kostkę dowolnej wielkości.Jabłka obrać, pokroić w podobnej wielkości kostkę. Owoce wymieszać i włożyc do naczynia żaroodpornego (jeśli wykładasz na blachę do pieczenia to wysmaruj ją masłem), które można wstawić do piekarnika .
- Przygotować kruszonkę.Do małej miski wsypać mąkę, cukier i pokrojone masło (wiórki kokosowe jeśli używasz). Rozetrzeć palcami wszystkie składniki tak aby się połączyły.Rozsypać kruszonkę na owocach.
- Wstawić do nagrzanego piekarnika na 40 min. lub do czasu aż kruszonka będzie zrumieniona.
- Podawać ciepłe z jogurtem naturalnym lub lodami .
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz
OK