Durszlak.pl

wtorek, 7 stycznia 2014

Surówka z pora.

Surówka z pora i cebuli
 do obiadu np.do gulaszu z wołowiny
lub smażonej ryby.


Czas: 20 min

Składniki:
  • 1gruby por
  • 1 cebula biała (najlepiej słodka)
Składniki do sosu :
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 łyżka oleju
  • sól
  • natka pietruszki

Przygotowanie:

  1. Pora umyć odciąć koniec z korzeniami i brzydkie ciemne liście.Przeciąć wzdłuż na pół i pokroić w półplasterki.
  2. Cebulę obrać ,przeciąć na połowę i pokroić w półplasterki lub ćwiartki jeśli jest duża.

  3. Następnie posolić do smaku(ok 2 szczypty),polać olejem i sokiem z cytryny, wymieszać.Posypać posiekaną zieloną pietruszką.Można jeść od razu lub pkt.4
  4. Przełożyć do zakręcanego słoika i wstawić na dobę do lodówki.Przed podaniem posypać natką pietruszki.
  5. Warto mieć tą sałatkę w lodówce i dodawać po 1-2 łyżki do innych sałatek wymagających cebuli.



Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

OK