Surówka z pora i cebuli
do obiadu np.do gulaszu z wołowiny
lub smażonej ryby.
Czas: 20 min
Składniki:
- 1gruby por
- 1 cebula biała (najlepiej słodka)
- sok z 1/2 cytryny
- 1 łyżka oleju
- sól
- natka pietruszki
Przygotowanie:
- Pora umyć odciąć koniec z korzeniami i brzydkie ciemne liście.Przeciąć wzdłuż na pół i pokroić w półplasterki.
- Cebulę obrać ,przeciąć na połowę i pokroić w półplasterki lub ćwiartki jeśli jest duża.
- Następnie posolić do smaku(ok 2 szczypty),polać olejem i sokiem z cytryny, wymieszać.Posypać posiekaną zieloną pietruszką.Można jeść od razu lub pkt.4
- Przełożyć do zakręcanego słoika i wstawić na dobę do lodówki.Przed podaniem posypać natką pietruszki.
- Warto mieć tą sałatkę w lodówce i dodawać po 1-2 łyżki do innych sałatek wymagających cebuli.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz
OK