Gulasz z wołowiny i marchewki.(wariant I)
Łatwy do przerobienia na danie jednogarnkowe czyli zupę gulaszową(wariant II)
Czas: przygotowanie 20 min.; gotowanie 1h 30 min lub do czasu aż mięso będzie miękkie
bo wołowina bywa różna.
Składniki:
Wariant I(gulasz)
Wariant I(gulasz)
- 40 dkg wołowiny ja dałam zrazową (może być inna np.rozbef,który szybciej się gotuje)
- 1 mała cebula
- 1 marchew
- 1/2 puszki pokrojonych pomidorów (można zastąpić 3 łyżkami koncentratu pomidorowego,a latem 2 świeżymi pomidorami obranymi ze skóry)
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej(można zastąpić mąką pszenną)
- 1 łyżka sosu sojowego(można zastąpić przyprawą do zup w płynie lub pominąć)
- 1 łyżeczka pieprzu czarnego
- 1/2 płaska łyżeczka soli( jeśli nie używamy sosu sojowego, który jest słony to 1 łyżeczka soli)
- 4 łyżki wody
- 4 łyżki porto lub czerwonego wina( można zastąpić wodą)
- zielona pietruszka posiekana -3 łyżki
- 3 ziemniaki
- 1 papryka czerwona
- warzywa do wyboru:1/2 małej cukinii, 1/2 szklanki fasolki szparagowej(mrożona w zimie),
- 1 szklanka wody
- Mięso wołowe pokroić w kostkę o boku 1,5 cm, posypać 1 łyżeczką pieprzu ,1 łyżką sosu sojowego i oprószyć 1 łyżką mąki ziemniaczanej,wymieszać i odstawić.Cebulę obrać i pokroić w kostkę.Marchew obrać, umyć i zetrzeć na tarce na cienkie plasterki.
początek smażenia pkt 2 - Rozgrzać patelnię z 2 łyżkami oliwy ,wsypać cebulę i zeszklić lekko rumieniąc nie przypalić. Dodać wołowinę i podsmażyć przez 5 min., następnie dodać marchew i smażyć jeszcze 3 min.
- Wlać porto lub wino jeśli używamy i wodę.Jeśli nie używamy porto to zastępujemy go wodą.Zagotować, zmniejszyć ogień, przykryć i dusić 30 min.Po tym czasie dodać pomidory ( lub koncentrat), 1/2 płaskiej łyżeczki soli(jeżeli nie używamy sosu sojowego to dodaj 1 całą łyżeczkę soli). Dusić pod przykryciem kolejne 50 min.
- Po tym czasie sprawdzić czy mięso jest miękkie i wystarczająco słone.Nałóż na talerz i posyp zieloną pietruszką.Podajemy z chlebem lub ziemniakami z wody
Wariant II (zupa gulaszowa)
- Najpierw robimy to samo co w pkt 1, 2 ,3 (wariant I).
- Gdy mięso się gotuje obieramy ziemniaki, myjemy i kroimy w kostkę.Paprykę myjemy i kroimy w kostkę.Jeśli używamy inne warzywa to też kroimy w kostkę lub małe kawałki( młodej cukini nie musimy obierać)
- Po 50 min dodajemy ziemniaki,paprykę i pozostałe warzywa jeśli używamy.Dolewamy 1 szklankę wody.
- Zagotować,przykryć, zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem 15 min.
- Sprawdzić czy mięso i ziemniaki są miękkie i wystarczająco słone.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz
OK