Durszlak.pl

poniedziałek, 6 stycznia 2014

Gulasz z wołowiny.

Gulasz z wołowiny i marchewki.(wariant I)

 

Łatwy do przerobienia na danie jednogarnkowe czyli zupę gulaszową(wariant II)

Czas: przygotowanie 20 min.; gotowanie 1h 30 min lub do czasu aż mięso będzie miękkie
          bo wołowina bywa różna.
  Składniki:
Wariant I(gulasz)
  • 40 dkg wołowiny ja dałam zrazową (może być inna np.rozbef,który szybciej się gotuje)
  • 1 mała cebula
  • 1 marchew
  • 1/2 puszki pokrojonych pomidorów (można zastąpić 3 łyżkami koncentratu pomidorowego,a latem 2 świeżymi pomidorami obranymi ze skóry)
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej(można zastąpić mąką pszenną)
  • 1 łyżka sosu sojowego(można zastąpić przyprawą do zup w płynie lub pominąć)
  • 1 łyżeczka pieprzu czarnego
  • 1/2 płaska łyżeczka soli( jeśli nie używamy sosu sojowego, który jest słony to 1 łyżeczka soli)
  •  4 łyżki wody
  • 4 łyżki porto lub czerwonego wina( można zastąpić wodą)
  • zielona pietruszka posiekana -3 łyżki 
Wariant II(zupa gulaszowa)
  • 3 ziemniaki 
  • 1 papryka czerwona
  • warzywa do wyboru:1/2 małej cukinii, 1/2 szklanki fasolki szparagowej(mrożona w zimie),
  • 1 szklanka wody
Przygotowanie:
Wariant I


  1. Mięso wołowe pokroić w kostkę o boku 1,5 cm, posypać 1 łyżeczką pieprzu ,1 łyżką sosu sojowego i oprószyć 1 łyżką mąki ziemniaczanej,wymieszać i odstawić.Cebulę obrać i pokroić w kostkę.Marchew obrać, umyć i zetrzeć na tarce na cienkie plasterki.
    początek smażenia pkt 2
  2. Rozgrzać patelnię z 2 łyżkami oliwy ,wsypać cebulę i zeszklić lekko rumieniąc nie przypalić. Dodać wołowinę i podsmażyć przez 5 min., następnie dodać marchew i smażyć jeszcze 3 min.
  3. Wlać porto lub wino jeśli używamy i wodę.Jeśli nie używamy porto to zastępujemy go wodą.Zagotować, zmniejszyć ogień, przykryć i dusić 30 min.Po tym czasie dodać pomidory ( lub koncentrat),  1/2 płaskiej łyżeczki soli(jeżeli nie używamy sosu sojowego to dodaj 1 całą łyżeczkę soli). Dusić pod przykryciem kolejne 50 min.
  4. Po tym czasie sprawdzić czy mięso jest miękkie i wystarczająco słone.Nałóż na talerz i posyp zieloną pietruszką.Podajemy z chlebem lub ziemniakami z wody

Wariant II (zupa gulaszowa)
  1. Najpierw robimy to samo co w  pkt 1, 2 ,3 (wariant I).
  2. Gdy mięso się gotuje obieramy ziemniaki, myjemy i kroimy w kostkę.Paprykę myjemy i kroimy w kostkę.Jeśli używamy inne warzywa to też kroimy w kostkę lub małe kawałki( młodej cukini nie musimy obierać)
  3.  Po 50 min dodajemy ziemniaki,paprykę i pozostałe warzywa jeśli używamy.Dolewamy 1 szklankę wody.
  4. Zagotować,przykryć, zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem  15 min.
  5. Sprawdzić czy mięso i ziemniaki są miękkie i wystarczająco słone.

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

OK