Durszlak.pl

środa, 8 stycznia 2014

Sałatka śledziowa po meksykańsku

Sałatka ze śledzi w occie.


Czas: ok 20 min.(lub 35 min jeśli gotujesz marchew z groszkiem)
Składniki: 
  • 200 g filetów śledziowych w occie
  •  1 mała puszka kukurydzy konserwowej ok 150 g
  • 1 mała puszka fasoli czerwonej z puszki
  •  1 szklanka gotowanej marchewki z groszkiem w słoikach (lub 1 szklanka ugotowanej mrożonej marchewki z groszkiem)
  • 3 suszone pomidory w zalewie z oliwy( niekoniecznie)
  • 2 łyżki oleju lub oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 3 łyżki szczypiorku (jak jest)
  • 1/3 cebuli 
  • szczypta soli i pieprzu do smaku
Przygotowanie:
  1. Śledzie odsączyć z zalewy i pokroić na 1 cm. kawałki.Kukurydzę,fasolę, marchew z groszkiem wyłożyć na sito i odsączyć, dodać do miski ze śledziami.Dodać pokrojone suszone pomidory.
  2. Cebulę pokroić w drobną kostkę, położyć na sitko i przelać wrzątkiem, dodać do śledzi.
  3. Dodać olej, oregano sól i pieprz, wymieszać i gotowe.Posypać szczypiorkiem.Można przygotować dzień wcześniej.



  •  
     
     

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

OK