Durszlak.pl

piątek, 17 stycznia 2014

Rosół.

Rosół z piersi kurczaka.

Jako zupa na obiad lub baza do zrobienia dowolnej zupy.


Czas: przygotowanie 10 min ; gotowanie 1 godz.

 Składniki:
  • 1  pierś z kurczaka z kością ( jeśli się odchudzasz to zdejmij skórę)
  • 1 duża marchew
  • 1 mały seler
  • 1/2 pora
  • 1 pietruszka korzeń
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki (zielone liście pietruszki)
  • przyprawy: 1-2 łyżeczek soli, 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego,1 listek laurowy,1 ząbek czosnku,1 kulka ziela angielskiego, (opcjonalnie cienki plasterek świeżego imbiru)
  • 200 g makaronu np. nitki lub inny drobny (na zdjęciu jest razowy)
  • 2 litry zimnej wody
* zamiast piersi kurczaka można ugotować pałki lub skrzydełka.
Przygotowanie:
  1. Warzywa umyć, obrać, opłukać.
  2. Mięso z kurczaka umyć, zalać 2 litrami zimnej wody. Dodać warzywa i przyprawy.
  3. Doprowadzić do wrzenia ( nie przykrywać bo wykipi). Jak się zagotuje to zmniejszyć ogień tak aby płyn tylko" mrugał", przykryć i gotować 1 godz. W czasie gotowania można zbierać z  wierzchu szumowiny, wtedy rosół jest klarowny.( szumowina to białko mięsa rozpuszczone w wodzie w postaci szarej piany)
  4. Makaron ugotować wg.przepisu na opakowaniu.Można ugotować wcześniej jeśli masz 1 garnek.(podgrzeje się od rosołu)
  5. Nałożyć makaron na talerz i zalać gorącym rosołem, dodać kawałki mięsa i marchewkę.Posypać natką.

 

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

OK