Rosół z piersi kurczaka.
Czas: przygotowanie 10 min ; gotowanie 1 godz.
Składniki:
- 1 pierś z kurczaka z kością ( jeśli się odchudzasz to zdejmij skórę)
- 1 duża marchew
- 1 mały seler
- 1/2 pora
- 1 pietruszka korzeń
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki (zielone liście pietruszki)
- przyprawy: 1-2 łyżeczek soli, 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego,1 listek laurowy,1 ząbek czosnku,1 kulka ziela angielskiego, (opcjonalnie cienki plasterek świeżego imbiru)
- 200 g makaronu np. nitki lub inny drobny (na zdjęciu jest razowy)
- 2 litry zimnej wody
Przygotowanie:
- Warzywa umyć, obrać, opłukać.
- Mięso z kurczaka umyć, zalać 2 litrami zimnej wody. Dodać warzywa i przyprawy.
- Doprowadzić do wrzenia ( nie przykrywać bo wykipi). Jak się zagotuje to zmniejszyć ogień tak aby płyn tylko" mrugał", przykryć i gotować 1 godz. W czasie gotowania można zbierać z wierzchu szumowiny, wtedy rosół jest klarowny.( szumowina to białko mięsa rozpuszczone w wodzie w postaci szarej piany)
- Makaron ugotować wg.przepisu na opakowaniu.Można ugotować wcześniej jeśli masz 1 garnek.(podgrzeje się od rosołu)
- Nałożyć makaron na talerz i zalać gorącym rosołem, dodać kawałki mięsa i marchewkę.Posypać natką.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz
OK