Durszlak.pl

niedziela, 19 stycznia 2014

Kulki z mięsa mielonego.

Kulki z mięsa mielonego 

w sosie pomidorowym

z whisky



Czas: 30 min.

Składniki:
  • 0,5 kg mięsa mielonego (ja dałam 0,25kg mielonego z wołowiny i 0,25kg mielonego z udźca indyka
  • 2 cebule białe
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 300 g przecieru pomidorowego inaczej passata pomidorowa -przeważnie jest w kartonie ( nie koncentratu) lub pomidory w puszce
  • 4 kromki chleba + 1/4 szklanki mleka do namoczenia
  • 60 g sera sałatkowego typu greckiego (coś takiego jak feta)
  • 1 jajko
  •  2 łyżki whisky
  • 4 łyżki oliwy do smażenia
  • 1/2 szklanki wody
  • 1 łyżeczka soli,1 łyżeczka pieprz czarny
  • 1/3 łyżeczki cynamonu 
  • 5 oliwek (niekoniecznie)

Przygotowanie: 

  1. 2 cebule i ser typu greckiego kroimy w drobną kostkę. Chleb obieramy ze skórki, kroimy w drobną kostkę i zalewamy 1/4 szklanki mleka. Zieloną natkę pietruszki drobno siekamy.
  2.  Wrzucamy  do miski 1 posiekaną cebulę i 1/2 pęczka pietruszki. Dodajemy mielone mięso, jajko, ser feta,1/2 łyżeczki soli,1/2 łyżeczki pieprzu,1 łyżkę whisky i 1/3łyżeczki cynamonu. Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.
  3. Smarujemy ręce oliwą lub zimną wodą i formujemy okrągłe kulki.Rozgrzewamy 2 łyżki oliwy na patelni i smażymy po 6 min. z dwóch stron na mocno rozgrzanym tłuszczu.Usmażone pulpeciki odkładamy na talerz razem z resztkami z patelni.
  4. Jeśli patelnia jest mocno przypalona to ją myjemy i wycieramy do sucha. Jeżeli nie , to dolewamy 2 łyżki oliwy rozgrzewamy i dorzucamy drugą cebulę pokrojoną w drobna kostkę, smażymy 2 min. Dodajemy pozostałą posiekaną pietruszkę,mieszamy. Dodajemy przecier pomidorowy (lub rozgniecione pomidory z puszki),1/2 szklanki wody i 1 łyżkę whisky, 1/2 łyżeczki soli i 1/2 łyżeczki pieprzu. Gotujemy 5 min.
  5. Po tym czasie dodajemy pulpety do sosu, przykrywamy i gotujemy jeszcze 5 min.
  6. Podajemy z bułką lub tostami. Posypujemy pokrojonymi oliwkami jeśli używamy.



Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

OK