Kulki z mięsa mielonego
w sosie pomidorowym
z whisky
Czas: 30 min.
Składniki:
- 0,5 kg mięsa mielonego (ja dałam 0,25kg mielonego z wołowiny i 0,25kg mielonego z udźca indyka
- 2 cebule białe
- 1 pęczek natki pietruszki
- 300 g przecieru pomidorowego inaczej passata pomidorowa -przeważnie jest w kartonie ( nie koncentratu) lub pomidory w puszce
- 4 kromki chleba + 1/4 szklanki mleka do namoczenia
- 60 g sera sałatkowego typu greckiego (coś takiego jak feta)
- 1 jajko
- 2 łyżki whisky
- 4 łyżki oliwy do smażenia
- 1/2 szklanki wody
- 1 łyżeczka soli,1 łyżeczka pieprz czarny
- 1/3 łyżeczki cynamonu
- 5 oliwek (niekoniecznie)
Przygotowanie:
- 2 cebule i ser typu greckiego kroimy w drobną kostkę. Chleb obieramy ze skórki, kroimy w drobną kostkę i zalewamy 1/4 szklanki mleka. Zieloną natkę pietruszki drobno siekamy.
- Wrzucamy do miski 1 posiekaną cebulę i 1/2 pęczka pietruszki. Dodajemy mielone mięso, jajko, ser feta,1/2 łyżeczki soli,1/2 łyżeczki pieprzu,1 łyżkę whisky i 1/3łyżeczki cynamonu. Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.
- Smarujemy ręce oliwą lub zimną wodą i formujemy okrągłe kulki.Rozgrzewamy 2 łyżki oliwy na patelni i smażymy po 6 min. z dwóch stron na mocno rozgrzanym tłuszczu.Usmażone pulpeciki odkładamy na talerz razem z resztkami z patelni.
- Jeśli patelnia jest mocno przypalona to ją myjemy i wycieramy do sucha. Jeżeli nie , to dolewamy 2 łyżki oliwy rozgrzewamy i dorzucamy drugą cebulę pokrojoną w drobna kostkę, smażymy 2 min. Dodajemy pozostałą posiekaną pietruszkę,mieszamy. Dodajemy przecier pomidorowy (lub rozgniecione pomidory z puszki),1/2 szklanki wody i 1 łyżkę whisky, 1/2 łyżeczki soli i 1/2 łyżeczki pieprzu. Gotujemy 5 min.
- Po tym czasie dodajemy pulpety do sosu, przykrywamy i gotujemy jeszcze 5 min.
- Podajemy z bułką lub tostami. Posypujemy pokrojonymi oliwkami jeśli używamy.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz
OK