Durszlak.pl

środa, 6 sierpnia 2014

Papryka wypełniona twarogiem z warzywami.

Papryka nadziewana pastą twarogową 
z warzywami
zamiast tradycyjnej kanapki
pokrojona w kolorowe plasterki
lub łódeczki




Czas: 15 min plus czas chłodzenia.



Składniki:
proporcje na 4 papryki dla 4 osób
  • 5 małych papryk czerwonych słodkich ( dałam 4 czerwone i 1 żółtą do twarogu żeby było kolorowo)
  • 250 g twarogu
  • 2 łyżki gęstego jogurtu
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  •  4 szczypiorki z cebulką
  • przyprawy: 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego, 1/2 łyżeczki tymianku, 1/3 łyżeczki soli, szczypta chili
  • do dekoracji: listki pietruszki, szczypiorek




Przygotowanie:
  1. Papryki  umyć. 1 paprykę np. żółtą  pokroić w drobną kostkę, pozostałe wydrążyć nie uszkadzając całego owocu. Szczypiorek umyć i drobno posiekać ( odłożyć 1 łyżkę do dekoracji).
  2. Pasta twarogowa: Twarożek rozgnieść widelcem wymieszać z jogurtem i 1 łyżeczką oliwy. Dodać pokrojony drobno szczypiorek paprykę i wymieszać. Dodać przyprawy, wymieszać.
  3. Wypełnić pastą twarogową wydrążone papryki. Schłodzić w lodówce ok. 2 godz. ( wtedy łatwiej pokroić).
  4. Pokroić w 1 cm. plastry. Można jeść same lub z chlebem z szynką i pomidorem. Można też przekroić na pół lub ćwiartki wtedy łatwiej trzymać w ręku i jeść tak jak kanapkę.




2 komentarze :

  1. Ekstra, koniecznie muszę zrobić :)
    Pewnie zmodyfikuję, ale pomysł podkradam :))

    OdpowiedzUsuń

OK