Durszlak.pl

sobota, 31 maja 2014

Chłodnik z botwinki z maślanką.

Chłodnik z młodych buraczków
bez  wywaru z mięsa
z maślanką



Czas:przygotowanie warzyw i gotowanie 25 min; chłodzenie od 30 min do 2 godz.(zależy jak mocno zimne lubisz)

Składniki:
  • pęczek botwinki
  • 1 cebula biała średnia
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki oliwy 
  • 1/2 pomidora lub łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 1 szklanka wody
  • 2 szklanki zimnej maślanki z lodówki
  • 1/2 łyżeczki kolorowego pieprzu
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1/3 łyżeczki soli
  • do wykończenia:1/2 małego pęczka koperku, 4 szczypiorki z cebulką
  • blender do miksowania ( jeśli nie masz nic do miksowania to pokrój wszystkie warzywa najdrobniej jak potrafisz)


Przygotowanie:
  1.  Botwinkę dokładnie opłucz,buraczki delikatnie oskrob i odetnij cieniutkie korzonki.Buraczki odetnij i drobniutko pokrój. Odkrój najgrubszą część czerwonych łodyżek, odrzuć a liście wraz z pozostałą częścią łodyżek drobno posiekaj. Łodyżki przy bardzo małych buraczkach możesz pokroić całe bo są delikatne.
  2. Cebulę obierz, posiekaj w kostkę.Czosnek drobno pokrój. Koperek umyj i drobno posiekaj. 
  3. Podsmaż cebulę na 2 łyżkach oleju tak aby się zeszkliła ok 2 min. Po tym czasie dodaj czosnek i podsmaż nie dłużej niż 1/2 min ( bo zrobi się gorzki). Dodaj posiekaną botwinkę,pomieszaj i dodaj przyprawy: 1/2 łyżeczki pieprzu kolorowego mielonego,1/2 pokrojonego pomidora( lub koncentrat),1/3 łyżeczki soli, 1/2 łyżeczki cukru, połowę pęczka koperku. Zalej 1 szklanka wody i gotuj pod przykryciem 15 min.
  4. Po tym czasie pozostaw zupę do ostygnięcia przez 30 min.
  5.  Następnie zmiksuj i dodaj 2 szklanki zimnej maślanki. Posmakuj ( jeśli jest nijaki dodaj szczyptę soli)
  6. Posyp resztą koperku i posiekanym szczypiorkiem. Ja lubię taki lekko chłodny ale jeśli wolisz bardzo zimny to wstaw do lodówki na 2 godziny.





1 komentarz :

OK